Truskawki do szampana? Brzmi znakomicie. Do setki czystej czy kufla piwa pasują już trochę mniej, ale warto pomyśleć o takim połączeniu. Bo jak pokazują najnowsze badania zespołu hiszpańskich, włoskich i serbskich uczonych, mają one zbawienny wpływ na błonę żołądka. Dieta bogata w truskawki może chronić przed chorobami układu pokarmowego - łagodzi stany zapalne żołądka i zapobiega powstawaniu wrzodów.

Reklama

Naukowcy odkryli nieznane właściwości tych smacznych owoców, prowadząc badania na szczurach. Najpierw przez 10 dni karmili je wyciągiem z truskawek, a potem podawali im alkohol - i badali jego wpływ na żołądki gryzoni. Okazało się, że szczury na truskawkowej diecie lepiej czuły się po ostrej "imprezie".

Zdaniem badaczy te wyniki można z powodzeniem odnieść do ludzi. Poza tym - przekonuje Maurizio Battino z włoskiego zespołu badaczy - truskawki powinny jeść także osoby przyjmujące silnie działające na układ pokarmowy leki, jak na przykład antybiotyki.

Truskawki zawierają w sobie poza tym sporą dawkę antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność i pobudzają organizm do wytwarzania enzymów - wynika z badań międzynarodowej ekipy naukowców, opublikowanych w magazynie "PloS One".

Szkoda tylko, że uczeni ogłosili te rewelacje po sezonie na truskawki, choć dobrze, że przed sylwestrem. Pozostaje więc zaopatrzyć się w worek mrożonych truskawek.

>>> Czytaj także: Drink zamiast obiadu - nowy trend w odchudzaniu