Sztuczny słodzik aspartam – cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów oraz niesłabnącym zainteresowaniem ekspertów, sprawdzających jego wpływ na zdrowie.

Reklama

Badania przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Food Standards Agency (FSA) w Wielkiej Brytanii nie wykazały związku między aspartamem a pogarszaniem się zdrowia. Rzecznik prasowy EFSA, Lucia De Luca, zapewnia, że aspartam przeszedł wszystkie testy dopuszczające go do stosowania w produktach spożywczych, więc nie jest szkodliwy.

Innego zdania są duńscy naukowcy, którzy przeprowadzili eksperymentalne badania ufundowane przez Unię Europejską z udziałem prawie 60 tysięcy kobiet w ciąży. Ci uczeni wykazali związek pomiędzy piciem napojów dietetycznych a przedwczesnym porodem.

Natomiast badania przeprowadzone przez Niezależną Fundację Ramazzini we Włoszech wskazały na związek pomiędzy spożywaniem aspartamu a występowaniem pewnych rodzajów raka. Naukowcy zdiagnozowali choroby nowotworowe u szczurów, które spożywały aspartam w takich dziennych dawkach, jakie są dopuszczalne dla ludzi.

Dużo kontrowersji wzbudza metanol - toksyna uwalniana podczas trawienia aspartamu. Może on doprowadzić do groźnych chorób układu nerwowego.

Wyniki ostatnich obserwacji nie są więc dla sztucznego słodzika zbyt pomyślne. EFSA zapowiada ponowne badania nad wpływem aspartamu na zdrowie.