Od lat dietetycy biją na alarm, że tłuszcze nasycone, w które obfituje nabiał, są szkodliwe dla serca i zwiększają ryzyko zawału.

Reklama

Tymczasem naukowcy z Brown University w Rhode Island dowiedli, że produkty mleczne zawierające nasycone kwasy tłuszczowe, nie szkodzą sercu. Analizowali związek pomiędzy spożyciem nabiału a ryzykiem zawału serca u ponad trzech tysięcy dorosłych Kostarykanów. I nie udało im się ustalić istotnego statystycznego związku. Nawet osoby zjadające pół kilograma sera dziennie cieszyły się świetnym zdrowiem.

Naukowcy nie przeczą, że nasycone kwasy tłuszczowe w produktach mlecznych są szkodliwe. Raczej podejrzewają, że nabiał zawiera inne związki, które chronią serce. Takie działanie można przypisać dużej dawce wapnia, witaminy D, potasu oraz kwasowi rumenowemu (tzw. sprzężony kwas linolowy, CLA).

Badacze podkreślają również, że należy przyglądać się produktom w całości, a nie wyłącznie ich izolowanym składnikom i w ten sposób oceniać ich wpływ na zdrowie.