Siłą soków owocowych polifenole - substancje chemiczne, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za groźne choroby układu krążenia. I na to przede wszystkim zwrócili uwagę naukowcy z Uniwersytetu w Strasbourgu.

Reklama

Badacze analizowali ilość naturalnie występujących przeciwutleniaczy (w tym polifenoli), witaminy C, cukru. Sprawdzali również wpływ soków na rozszerzanie się naczyń krwionośnych (badania in vitro przeprowadzili na tętnicach świń hodowlanych).

Następnie przetestowali soki będące mieszaniną wielu owoców. I zaczęli eksperymentować z ich składem, tak by uzyskać mieszaninę działającą najkorzystniej na naczynie tętnicze.

Jaki jest zatem idealny skład i proporcje soku wieloowocowego, który najskuteczniej wpłynie na prawidłowe działanie układu krwionośnego? Otóż sok powinien zawierać przynajmniej 63 procent soku z winogron oraz po odrobinie soku z jabłek, jagód, truskawek, borówki czerwonej, aceroli i aronii - donosi "Food & Function".

Teraz pozostaje jeszcze przeprowadzenie długotrwałych testów klinicznych wpływu tak skomponowanych soków na organizm ludzki.