Obierając jabłka, wiele tracimy, bo wyrzucamy do kosza wyjątkowo zdrową ich część. W skórce owoców kryje się bowiem kwas ursolowy - donoszą naukowcy na łamach "Cell Metabolism".
Działanie kwasu ursolowego docenią zwłaszcza ci, którzy dbają o siłę i wygląd swojej sylwetki. Badanie na myszach wykazały, że kwas ursolowy przyczynia się do znaczącego wzrostu tkanki mięśniowej.
Dodatkowo kwas ursolowy zapobiega otyłości, bo ogranicza wchłanianie tłuszczu i obniża poziom cukru. Ma również dobroczynny wpływ na układ krążenia i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Naukowcy muszą jeszcze sprawdzić, jakie dawki kwasu ursolowego będą korzystnie wpływały na organizm człowieka. Sugerują, że jeśli będzie wymagana duża ilość tej substancji, to warto ją "zamknąć" w koncentracie lub tabletkach.
W kwas ursolowy obfituje nie tylko skórka jabłek, ale również borówki i śliwki oraz w bazylia, oregano i tymianek.
Zobacz także: Cztery jabłka dziennie - jesteś chudszy i zdrowszy >>>