Wystarczy więcej niż puszka słodzonego napoju (355 ml) w ciągu dnia, by zaburzyć ciśnienie krwi – przekonują brytyjscy i amerykańscy naukowcy, którzy artykuł na ten temat opublikują w najnowszym wydaniu magazynu „Hypertension”.
Uczeni zaprosili do eksperymentu ponad 2,5 tys. osób w wieku od 40 do 59 lat, z Wielkiej Brytanii i USA. Badani najpierw opowiadali, co jedli i pili w ciągu ostatnich 24 godzin, następnie oddawali próbkę moczu do analizy laboratoryjnej, a lekarze badali im ciśnienie. Okazało się, że było ono najwyższe wśród osób, które wypijały więcej niż jedną puszkę lub kubek słodzonego napoju dziennie.
Mechanizm wiążący spożycie cukru z podwyższeniem ciśnienia nie jest jeszcze dokładnie poznany. Naukowcy podejrzewają, że zbyt wysoki poziom glukozy we krwi wpływa negatywnie na funkcje naczyń krwionośnych i zaburza poziom soli w organizmie. Podkreślają również, że podobnego oddziaływania nie zaobserwowano w przypadku wypijania napojów niesłodzonych, na przykład zawierających aspartam.
„Powszechnie wiadomo, że za dużo soli w codziennej diecie prowadzi do nadciśnienia. Jednak wyniki naszych badań wskazują, że ludzie powinni zwracać również szczególną uwagę na to, ile cukru dziennie spożywają” – zaznacza współautor badań, prof. Paul Elliott ze School of Public Health w Imperial College w Londynie.
Nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną kłopotów z sercem, które mogą prowadzić nawet do śmierci. Osoby z ciśnieniem krwi 135/85 mmHg są dwukrotnie bardziej narażone na zawał niż te, które mają 115/75 mmHg.
Warto również pamiętać, że puszka słodzonego napoju to około 400 kalorii.