Objawy astmy – takie jak kaszel czy ucisk w klatce piersiowej – powodowane są przez wiele czynników. W niektórych przypadkach przez zimne powietrze, czasem przez określone pokarmy, infekcje czy alergie. Na szczęście naukowcy już wiedzą, jak unikać astmy.

Reklama

Badacze ogłosili, że zjedzenie tylko dwóch jabłek tygodniowo obniża ryzyko zachorowania na astmę o jedną trzecią. Jak donosi brytyjski dziennik „Daily Mail”, wyniki tych badań opublikowali na łamach magazynu „American Journal of Respiratory Clinical Care Medicine”.

Ale to nie jedyny dowód na dobroczynne działanie jabłek. Inne badania wskazują, że dzieci matek często sięgających po jabłka w czasie ciąży, także rzadziej chorują na astmę.

Skąd biorą się te właściwości jabłek? Zdaniem uczonych, to dzięki antyoksydantom, których poziom w tych owocach jest znacznie wyższy niż w innych i które chronią organizm przed wieloma chorobami.

100 gramów jabłkowego miąższu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż 100 gramów pomarańczy i aż osiem razy więcej niż 100 gramów bananów.