Salmonella w hamburgerze drobiowym
Na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące wykrycia Salmonelli. Bakterię wykryto w 1 z 5 próbek hamburgera drobiowego. "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzega GIS
Poniżej szczegóły wadliwego produktu:
- Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
- Numer partii: 6350290081
- Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
- Kod kreskowy: 5 900751 015603
- Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
Salmonella w hamburgerze - co dalej?
GIS wyjaśnia, że producent wadliwych hamburgerów zapewnił, że "proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach", a badania surowca nie wykazały obecności Salmonelli.
Jednak z racji "natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy".
Co w przypadku zetknięcia z wadliwym hamburgerem?
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - ostrzega sanepid.
Salmonella - czym jest?
Salmonella to rodzaj pałeczek Gram-ujemnych należący do rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie Salmonelli powodują chorobę - najczęściej w wyniku spożycia zanieczyszczonej żywności - zwaną salmonellozą atakującą układ pokarmowy. Salmonellozy dzielą się na durowe i jelitowe.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się od kilku godzin do kilku dni po kontakcie czynnikiem zakaźnym. Najczęściej są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty.
Czasem choroba może mieć cięższy przebieg, tzw. postać pozajelitową, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Dojść wtedy może do zapalenia dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego czy kości. Choroba może doprowadzić do sepsy.