Salmonella w serze – jakie zagrożenie to niesie?
Salmonella Newport to bakteria, która może powodować poważne zatrucia pokarmowe. Spożycie produktu zanieczyszczonego tym patogenem, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem wystąpienia objawów takich jak biegunka, wymioty, ból brzucha i gorączka. GIS ostrzega przed spożywaniem partii skażonego sera Złoty Mazur i zaleca ostrożność.
Szczegóły dotyczące skażonego produktu
Chodzi o Ser Złoty Mazur 150 g z numerem partii 30.08/P6 16:59, datą ważności do 28.11.2024roku i kodem kreskowym 5900820008406. Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, z siedzibą na ul. Elewatorska 13. Numer weterynaryjny ro PL 20041601 WE.
Jakie kroki podjęto w związku z zagrożeniem?
Producent, Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL", natychmiast przystąpił do wycofania z rynku partii zanieczyszczonego sera. Organy Inspekcji Weterynaryjnej monitorują proces wycofywania produktu oraz prowadzą dalsze dochodzenie w tej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
Jeśli kupiłeś ser Złoty Mazur z wymienionej partii, nie spożywaj go. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem.