Jak wynika z najnowszego raportu "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków" sporządzonego przez Ipsos, przy zakupach produktów spożywczych coraz ważniejsze staje się dla Polaków, aby kupowane przez nich produkty były wygodne w użyciu oraz wyprodukowane w Polsce.
>>> Czytaj także: Wiesz, co jesz? Zaskakujący sondaż wśród Polaków
Respondenci dobrze oceniają własny sposób odżywiania się. 79 proc. pytanych twierdzi, że odżywia się "bardzo zdrowo" lub "dość zdrowo".
Poza jedzeniem trzech posiłków, zdrowe odżywianie oznacza dla nas głównie jedzenie różnorodnych potraw (28 proc. wskazań) i przestrzeganie piramidy zdrowego odżywiania (27 proc.).
Na przestrzeni ostatnich sześciu lat istotnie maleje odsetek osób kojarzących zdrowe odżywianie z jedzeniem produktów kupionych w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością oraz z konsumowaniem potraw niskokalorycznych.
Hierarchia kryteriów wyboru produktów żywnościowych pozostała niezmieniona na przestrzeni ostatnich lat. Kiedy kupujemy jedzenie, ważne jest dla nas przede wszystkim, aby produkt był zdrowy, pożywny, wysokiej jakości, świeży oraz wart swej ceny.
Natomiast istotnie częściej niż w latach ubiegłych zwracamy uwagę na to, aby produkt był wygodny w użyciu (co może się wiązać z funkcjonalnością opakowania) oraz - aby był wyprodukowany w Polsce.