Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu w Reading dowodzą, że liczne związki fenolowe zawarte w szampanie wpływają pozytywnie na pamięć przestrzenną. Związki te działają poprzez modulacje sygnałów w hipokampie i korze mózgowej; korzystnie oddziałują też na białka związane z efektywnym przechowywaniem wspomnień.

Reklama

- Po raz pierwszy wykazano, że umiarkowane spożycie szampana może poprawiać funkcje kognitywne, takie jak pamięć. Podobne działanie stwierdzono wcześniej w przypadku wina, bogatego we flawonoidy. Choć szampan flawonoidów nie zawiera, występujące w nim polifenole również wpływają na pracę mózgu - mówi autor badań Jeremy Spencer.

Ten sam zespół naukowców dowiódł trzy lata temu, że wypijanie około dwóch kieliszków szampana tygodniowo sprzyja zdrowiu układu krążenia, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu