Uczucie zmęczenia, ospałości, przepracowania i braku energii często towarzyszy wielu osobom. Czy powinno niepokoić? Tak, jeśli nie mija nawet po dobrze przespanej nocy, weekendowym wypoczynku czy wakacjach. Może to oznaczać, że w organizmie dzieje się coś niepokojącego.
Warto udać się do lekarza, by wykonać badania diagnostyczne. Jednym z powodów może być niedobór żelaza, ważnego pierwiastka, który umożliwia czerwonym krwinkom transportowanie tlenu z płuc do komórek ciała. Pełni również inne funkcje w organizmie, jak np. wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz niektórych hormonów. Niedobór żelaza może objawiać się m.in. uczuciem ciągłego zmęczenia.
Ciągłe zmęczenie a niedobór żelaza
Żelazo to ważny pierwiastek, który umożliwia sprawne funkcjonowanie organizmu. Pełni kluczową rolę w transportowaniu tlenu do wszystkich komórek, a co za tym idzie - narządów ciała. Jeśli występują niedobory żelaza, niewystarczająca ilość tlenu trafia do komórek, a wraz z tym pojawia się brak energii, zmęczenie i ospałość. Niedobór żelaza może być szczególnie odczuwalny w czasie aktywności fizycznej, gdy szybko pojawia się uczucie wyczerpania. Może ono doskwierać także osobom w zaawansowanym wieku.
Objawy niedoboru żelaza
Najważniejsze objawy niedoboru żelaza w organizmie to:
- przewlekły zmęczenie i osłabienie,
- bladość skóry,
- cienie pod oczami,
- sucha skóra i włosy,
- łamliwość paznokci,
- zajady w kącikach ust
- bóle i zawroty głowy,
- problemy z koncentracją i pamięcią,
- kołatanie serca,
- duszności,
- syndrom niespokojnych nóg,
- zimne dłonie i stopy,
- osłabiona odporność,
- obniżony nastrój,
- drażliwość.
Niedobór żelaza - badania naukowe
Naukowcy z Uniwersytetu Ruhry w Bochum przeprowadzili badania naukowe, które skupiły się na zmęczeniu jako głównym symptomie niedoboru żelaza. Przebadali 220 pacjentów w wieku od 65 do 95 lat, który uskarżali się na zmęczenie oraz spadek siły mięśni. Z wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "European Journal of Clinical Nutrition". Wynika z nich, że powodem objawów był właśnie niedobór żelaza. Badanym z niedoborami żelaza zalecono suplementację tego pierwiastka.
Innym ważnym objawem niedoboru żelaza jest obniżenie funkcji poznawczych, które objawia się m.in. problemami z koncentracją i pamięcią. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii w USA na grupie kobiet w wieku 18-35 lat wynika, że u te z nich, które miały niski poziom żelaza, gorzej przyswajały informacje. Suplementacja tego pierwiastka wzmocniła te funkcje 5-7 razy.
Źródła żelaza w diecie
Najważniejsze źródła żelaza w diecie - podchodzenia zwierzęcego i roślinnego:
- czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina),
- podroby (wątroba wieprzowa, wołowa i drobiowa),
- mięso drobiowe (kurczak, indyk, kaczka),
- ryby i owoce morza (łosoś, tuńczyk, małże),
- warzywa (szpinak, jarmuż, natka pietruszki, szczypior, szczaw, boćwina, buraki, brukselka),
- owoce suszone (np. morele),
- strączki (soja, soczewica, fasola, ciecierzyca),
- orzechy (pistacje, migdały, orzechy włoskie),
- kasze (gryczana, jaglana, komosa ryżowa),
- produkty sojowe (m.in. tofu),
- kakao i czekolada.