Dieta na zdrowy wzrok. Te produkty wzmocnią oczy
1 Jest głównym źródłem luteiny, która działa jak filtr i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Luteina jest także silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki i chroni przed uszkodzeniami komórki siatkówki. W połączeniu z cynkiem, który również znajduje się w żółtku, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej - przyczyny utraty wzroku u osób powyżej 65. roku życia
Shutterstock
2 Są bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny, które budują soczewkę oraz siatkówkę. Chronią więc oczy przed chorobami przewlekłymi - zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą. Zielone warzywa liściaste zawierają także dużą ilość przeciwutleniaczy. Aby w pełni korzystać z ich prozdrowotnych korzyści, warto jeść je z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
Shutterstock
3 Obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, w tym w DHA, który buduję siatkówkę i jest pomocny w profilaktyce zespołu suchego oka. Regularne spożywanie tłustych ryb morskich zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem. Jeśli jesz ryby za rzadko, rozważ przyjmowanie suplementów diety z kwasami omega-3
Shutterstock
4 Zwłaszcza jagody dobrze wpływają na zdrowie oczu. Zawierają duże ilości witamin: A (silny przeciwutleniacz, który zapobiega m.in. zapaleniu oka), C (obniża ciśnienie wewnątrzgałkowe i chroni przed jaskrą) i E (zapobiega rozwojowi zaćmy) oraz cynk (chroni przed kurzą ślepotą i zwyrodnieniem plamki żółtej). Natomiast cytrusy są przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C
Shutterstock
5 Marchew, dynia, słodkie ziemniaki i mango zawierają luteinę oraz beta-karoten - substancję, która przekształca się w witaminę A korzystną dla zdrowia oczu. Witamina A pomaga tworzyć rodopsynę - światłoczuły barwnik obecny w pręcikach siatkówki oka, który wpływa na możliwości widzenia po zmroku
Shutterstock
6 Zawierają dużą ilość witaminy E, która spowalnia rozwój zwyrodnienia plamki żółtej i chroni przed zaćmą. Terapeutycznie działa już garść migdałów dziennie
Shutterstock