Tym razem pismo „The Journal of Clinical Investigation” publikuje wyniki badań na myszach. Okazuje się, że karma zawierająca m.in. papryczkę chilli, zmniejsza zagrożenie rozwoju raka jelita grubego oraz wydłuża życie gryzoni chorych na ten nowotwór o 30 proc, bo hamuje wzrost komórek rakowych. To głównie zasługa kapsaicyny – organicznego związku chemicznego, który nadaje papryce chili ostry smak.
Rak jelita grubego zbiera tragiczne żniwo wśród Polaków. Codziennie z powodu tego nowotworu umiera nawet 28 Polaków. Nowotwory jelita grubego i odbytu są drugim najczęściej występującym nowotworem u kobiet i trzecim u mężczyzn.
Kapsaicyna stosowana jest nie tylko w profilaktyce nowotworów, ale również świetnie sprawdza się jako środek przeciwbólowy, np. w postaci maści do stosowania miejscowego.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>