Amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health dają gotową receptę na długie życie. Trzeba jeść mocno przyprawione potrawy trzy razy w tygodniu. Znajdująca się w papryce chili kapsaicyna jest silnym przeciwutleniaczem, który działa anynowotworowo i przeciwzapalnie oraz przeciwdziała otyłości (usprawnia metabolizm). Do tej pory nie sprawdzano, jak wpływa na wskaźnik śmiertelności. Nowe badanie z udziałem prawie pół miliona osób w średnim wieku wykazało zależność między dietą bogatą w pikantne jedzenie a mniejszą liczbą zgonów z powodu raka, chorób układu krążenia i oddechowego.
Osoby, które jadły co najmniej 3-5 potraw przyprawionych na ostro, były mniej zagrożone przedwczesną śmiercią, a długość ich życia wzrosła o 14 proc.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „British Medical Journal”.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>