Zamiast leków. Dieta, która wzmacnia odporność
1 Zdrowa dieta, bogata w witaminę C skutecznie wspiera system odpornościowy, który jesienią wystawiany jest na wielką próbę. Amerykański lekarz i dietetyk dr Joel Fuhrman jest przekonany, że stosując się do jego zaleceń, już w dwa tygodnie można skutecznie wspomóc naturalne mechanizmy obronne organizmu, bez stosowania farmaceutyków
Shutterstock
2 "Ludzki układ odpornościowy powinien być stymulowany i 'doładowywany', by skutecznie chronić organizm przed chorobą. Dbałość o to i odpowiednia dieta radykalnie zmniejszają ryzyko powracających drobnych infekcji, ciężkich zakażeń, a nawet nowotworów" - twierdzi Fuhrman
Shutterstock
3 Kluczowym elementem diety są świeże warzywa i owoce, zwłaszcza jagody, granaty, wiśnie, śliwki i pomarańcze, które są naturalnym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy
Shutterstock
4 Zdaniem dietetyka "superodporność" jest możliwa, jeśli spożywać się będzie osiem porcji warzyw dziennie, z czego dwie powinny stanowić warzywa zielone, a połowę dziennej racji surowe. Do tego należy dołączyć także sześć owoców dziennie, garść bogatych w białko orzechów i nasion oraz ziarna np. soczewicę lub ciecierzycę
Shutterstock
5 Zdaniem Fuhrmana idealny posiłek składa się z zieleniny, cebuli, pieczarek, fasoli i nasion oraz w miarę możliwości z jagód
Shutterstock
6 Zdaniem Fuhrmana mięso, ryby, jaja i produkty mleczne powinny być spożywane tylko z umiarem. Jak ognia należy unikać produktów przetworzonych, bogatych w tłuszcze i cukry oraz tych z dodatkiem konserwantów
Shutterstock
7 Już dwa tygodnie stosowania się do zalecanej przez Fuhrmana diety dają zastrzyk witamin, który wspomagać będzie organizm przed długie tygodnie. Co więcej, może ona pomóc schudnąć bez zbędnej walki z głodem
Shutterstock