Co jeść w ciąży, by dziecko nie chorowało? Nowe ustalenia
1 Według naukowców kobieta w ciąży powinna jeść dużo jaj i chudego mięsa, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka (ale dopiero w wieku dorosłym) nadciśnienia tętniczego i zaburzeń psychicznych
Shutterstock
2 Jaja zawierają cholinę - związek chemiczny, który m.in. obniża ryzyko wystąpienia u dziecka zaburzeń związanych ze stresem, jak również schorzeń przewlekłych
Shutterstock
3 Przyszła mama powinna jeść także inne produkty obfitujące w cholinę - fasolę, brokuły, płatki owsiane, orzechy pistacjowe i ryby
Shutterstock
4 Według amerykańskich naukowców może już w bliskiej przyszłości każda ciężarna będzie miała zalecone spożywanie choliny w tabletkach, tak jak obecnie kwas foliowy
Shutterstock
5 Naukowcy dowodzą, że zażywanie choliny przez przyszłą mamę zmniejsza u niej aktywność kortyzolu - hormonu stresu, który również przenika do dziecka
Shutterstock
6 Według naukowców dieta bogata w cholinę chroni kobietę przed depresją
Shutterstock