Kobieta, która w okresie ciąży zjada dwie porcje ryby w tygodniu, zmniejsza ryzyko rozwoju u dziecka ADHD o 60 procent. Tak wynika z badań naukowców z Boston University School of Public Health, które zostały opublikowane na łamach "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine".

Aby dojść do tych wniosków, naukowcy obserwowali 788 dzieci urodzonych w Massachusetts między 1993 a 1998 rokiem. Przy urodzeniu pobrali od matek próbki włosów, by sprawdzić poziom rtęci oraz przejrzeli specjalne dzienniczki zawierające opis jadłospisu z uwzględnieniem porcji ryb. Następnie, gdy dzieci miały około ośmiu lat, poprosili nauczycieli, by określili, czy maluchy nie mają objawów ADHD.

Według badaczy najzdrowszy dla przyszłych mam jest łosoś, dorsz i łupacz. Kobiety w ciąży powinny jednak unikać dużych ryb morskich, tj. tuńczyk, bo może zawierać niebezpieczne ilości rtęci, które mogą uszkodzić układ nerwowy dziecka.