Jedz wołowinę, pij herbatę... Będziesz szczupły i zdrowy!
1 Łosoś z zimnych i czystych wód północnego Atlantyku - to ideał. Choć trzeba przyznać, że jego bałtycki kuzyn jest równie smaczny. Do tego pełen prozdrowotnych składników - od wspomagającego działanie układu odpornościowego selenu i astaksantyny, bardzo silnego przeciwutleniacza, po wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, obniżających ryzyko wystąpienia zawału serca i pomagających utrzymać szczupła sylwetkę
Shutterstock
2 Olej kokosowy to źródło cennych nasyconych kwasów tłuszczowych, a dokładnie - trójglicerydów średniołańcuchowych. Tak, to prawda, nasycone kwasy i trójglicerydy mogą być wskazane w odchudzaniu, choć ich obecność w diecie kojarzy się raczej z tyciem. Chodzi o trójglicerydy MCT, czyli średniołańcuchowe, które organizm zamiast odkładać, może od razu przerobić na energię
Shutterstock
3 Zawiera substancje przeciwutleniające, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii - to główne zalety zielonej herbaty. Na Dalekim Wschodzie, skąd ten ten napar przyjechał do Europy panuje przekonanie, że regularne picie zielonej herbaty przedłuża życie o kilka lat. Dlaczego więc nie spróbować? Tym bardziej, że badania naukowe dowiodły, iż obniża ona poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, dzięki czemu oddala ryzyko zapadnięcia na choroby związane z niewydolnością układu krążenia
Shutterstock
4 Poprawiają przemianę materii dzięki wysokiej zawartości błonnika. Dzięki niej również chronią organizm przed nowotworami układu pokarmowego. Poza tym są bogate w witaminę C, a także działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Na drobne dolegliwości są więc jak znalazł. Sprawdzą się idealnie także w roli wzmacniającego syropu, gdy dopadnie nas zimowe przeziębienie
Shutterstock
5 Dietetycy polecają awokado w dowolnej formie - surowe jako przekąska, dodawane do sałatek, jako składnik koktajli, a nawet w zastępstwie masła lub margaryny do kanapek. Awokado jest tłuste, ale to zdrowy tłuszcz jednonienasycony. Zalecane jest nie tylko osobom odchudzającym się, ale także zmagającym się z problemami miażdżycowymi. Awokado znakomicie reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu i pomaga wątrobie w prawidłowej pracy. Nie można również zapomnieć, że zawiera mnóstwo witamin (A, B, B5, C, PP, H i K)
Shutterstock
6 Choć są tłuste, pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę. Wszystko dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym. Poza tym orzechy włoskie to cenne źródło kwasu alfa-linolowego, który obniża poziom złego cholesterolu w organizmie. Wprowadzając orzechy włoskie do swojej diety, pomagasz organizmowi także kontrolować poziom cukru we krwi. Orzechy poza tym - jak pokazały badania - poprawiają nastrój i obniżają ryzyko zapadnięcia na nowotwory
Shutterstock