Walory pieprzu czarnego, który stanowi m.in. bogate źródło olejków eterycznych i alkaloidu-piperyny, ludzkość docenia od tysięcy lat. Nasi przodkowie używali przypraw już 50 tys. lat p.n.e., zaś handel pieprzem rozwinął się w Azji Południowej i na Bliskim Wschodzie ok. 2000 lat p.n.e. Jakie właściwości ma pieprz czarny?
Czy pieprz jest zdrowy dla organizmu?
Pieprz czarny uważany jest za zdrowy, ponieważ wykazuje szereg właściwości leczniczych. Poza tym, że jest silnym antyoksydantem, pieprz czarny wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwastmatyczne, przeciwwymiotne, przeciwreumatyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.
Właściwości lecznicze pieprzu czarnego
Pieprz czarny to bogactwo właściwości leczniczych. Na co jest dobry czarny pieprz? Wśród potencjalnych korzyści związanych z spożywaniem pieprzu czarnego są m.in.:
- Działanie antyoksydacyjne. Pieprz czarny zawiera związki o właściwościach antyoksydacyjnych, takie jak piperyna, które mogą pomagać w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie.
- Poprawa trawienia. Piperyna w pieprzu czarnym może wspomagać trawienie przez stymulowanie produkcji enzymów trawiennych.
- Zwiększenie wchłaniania składników odżywczych. Piperyna może zwiększać wchłanianie niektórych składników odżywczych, zwłaszcza kurkuminy z kurkumy, co może przynosić korzyści zdrowotne.
- Właściwości przeciwzapalne. Niektóre badania sugerują, że pieprz czarny może mieć właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne dla zdrowia.
- Poprawa zdrowia serca. Niektóre badania wskazują, że pieprz czarny może wpływać korzystnie na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
- Wspomaga odchudzanie. Piperyna potęguję proces termogenezy, a więc wytwarzania ciepła w trakcie którego spalane są kalorie. To z kolei wpływa na lipolizę, czyli spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym pieprz czarny może wspomagać odchudzanie dzięki przyspieszaniu procesów trawienia, zwiększaniu wchłaniania niektórych składników odżywczych i przyspieszeniu procesu metabolizm.