Warszawa
Reklama

Kawa bez tajemnic – 10 tajemnic baristy

3 stycznia 2016, 16:40
Espresso, najpopularniejszą włoską kawę, przygotowujemy z 7 gramów zmielonej mieszanki i 25 ml wody. Ekstrakcja powinna trwać 25 sekund. Dzięki temu, z ziaren wydobywane są bogate aromaty, kawa zyskuje aksamitną konsystencję, a na wierzchu pojawia się gęsta crema. Prawidłowe przygotowanie espresso to podstawa kawowego kunsztu. Propozycja ta stanowi bowiem bazę do przyrządzenia innych napojów, np. cappuccino czy caffè latte. Dzięki doskonałemu smakowi idealnie skomponuje się z dodatkami takimi jak: mleko, przyprawy czy alkohol
Espresso, najpopularniejszą włoską kawę, przygotowujemy z 7 gramów zmielonej mieszanki i 25 ml wody. Ekstrakcja powinna trwać 25 sekund. Dzięki temu, z ziaren wydobywane są bogate aromaty, kawa zyskuje aksamitną konsystencję, a na wierzchu pojawia się gęsta crema. Prawidłowe przygotowanie espresso to podstawa kawowego kunsztu. Propozycja ta stanowi bowiem bazę do przyrządzenia innych napojów, np. cappuccino czy caffè latte. Dzięki doskonałemu smakowi idealnie skomponuje się z dodatkami takimi jak: mleko, przyprawy czy alkohol / Shutterstock
Bez względu na rodzaj wybranej mieszanki i recepturę serwowanego napoju, o bogatym smaku i aromacie kawy decyduje kilka prostych zasad. Christian Tirro, barista marki Segafredo Zanetti Poland przedstawia 10 kroków, które ułatwią uzyskanie doskonałej kawy.

Powiązane

Reklama
Reklama
Zapisz się na newsletter
Najważniejsze wydarzenia polityczne i społeczne, istotne wiadomości kulturalne, najlepsza rozrywka, pomocne porady i najświeższa prognoza pogody. To wszystko i wiele więcej znajdziesz w newsletterze Dziennik.pl. Trzymamy rękę na pulsie Polski i świata. Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco!
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Reklama
Zobacz
Reklama