Kawa bez tajemnic – 10 tajemnic baristy
1 Espresso, nazywane kawową esencją, wyróżnia się intensywnym bukietem i aromatem oraz mocno wyczuwalnymi nutami smakowymi. Aby móc w pełni delektować się taką kompozycją, do filiżanki z kawą dodaje się szklaneczkę wody. Służy ona do przepłukania ust i kubków smakowych po każdym łyku tak, by przez cały czas picia espresso rozkoszować się doskonałym aromatem. Wodę stosuje się także przed wypiciem kawy – by wypłukać substancje smakowe pozostałe po wcześniej zjedzonych potrawach
Shutterstock
2 Zabielane napoje kawowe, takie jak cappuccino, caffè latte, espresso macchiato czy caffe mocha, tradycyjnie komponowane są poprzez połączenie espresso, mlecznej pianki oraz – w zależności od receptury – innych dodatków. Aby cechowały się aksamitną konsystencją, do spieniania warto wykorzystywać mleko schłodzone, o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2%, gwarantujące odpowiednią gęstość i trwałość pianki. Mleko idealne do serwowania powinno osiągnąć temperaturę 60⁰C tak, by kawa pozostała gorąca przez dłuższy czas
Shutterstock
3 Właściwe serwowanie napojów kawowych wymaga doboru odpowiedniego naczynia. Klasyczne espresso podajemy w porcelanowej filiżance lub kieliszku o objętości 50-60 ml. Cappuccino serwujemy natomiast w filiżankach 150-180 ml. Warstwowe latte macchiato podawane jest w wysokich szklankach o grubych ściankach, o objętości 220-250 mln. Szklanki sprawdzą się także w przypadku kaw mrożonych - wtedy dodajemy również słomkę. Inny sposób podania stosuje się natomiast dla napojów z dodatkiem alkoholu – serwujemy je w eleganckich szklankach lub kieliszkach z grubego szkła na nóżce
Shutterstock
4 Aby umożliwić delektowanie się bogatym smakiem kawy, przed jej podaniem należy lekko podgrzać filiżankę. W kontakcie z zimną porcelaną napój może szybko utracić ciepło. Warto więc pamiętać, by filiżanka przy podgrzewaniu uzyskała temperaturę ok. 55⁰C. Pozwoli to wzmocnić doznania smakowe - niezależnie czy serwujemy klasyczne espresso, czy delikatne latte macchiato
Shutterstock
5 Z uwagi na różnorodność metod parzenia kawy, warto pamiętać o doborze stopnia zmielenia ziaren względem stosowanej techniki. I tak – przy napoju przygotowywanym w tygielku, powinniśmy wykorzystać mieszankę zmieloną na gładki proszek. Nieco mniej drobne mielenie sprawdza się natomiast w kafetierze. Tradycyjna, włoska metoda przyrządzania espresso w ekspresach ciśnieniowych, wymaga średniego mielenia ziaren. W przypadku ekspresów przelewowych wykorzystuje się zwykle grubiej mieloną mieszankę
Shutterstock
6 O bogatym aromacie i smaku parzonej kawy decyduje także odpowiednie przechowywanie ziaren. Aby mieć pewność, że pomimo otwarcia opakowania, mieszanka długo zachowa świeżość, należy trzymać ją w fabrycznej torebce spiętej klipsem i tak przygotowaną schować do szczelnego pojemnika. Ten zaś należy umieścić w szafce tak, by nie była ona narażona na działanie wilgoci czy promieni słonecznych
Shutterstock
7 Nie bez znaczenia dla smaku kawy ma także czystość akcesoriów, służących do jej przygotowania. Kawowe ziarna zawierają olejki aromatyczne o silnym zapachu. Jeśli w młynku lub ekspresie pozostawimy resztki surowca, mogą one zepsuć smak następnej przyrządzanej porcji kawy. Ten sam problem dotyczy dyszy lub osobnego urządzenia spieniającego mleko. Ważne więc, aby po każdej zaparzonej porcji kawy, pamiętać o wyczyszczeniu wykorzystywanego sprzętu
Shutterstock
8 Aromatyczna kawa doskonale komponuje się z wyważonymi dodatkami deserowymi. Aby mieć pewność, że podkreślą one, a nie zdominują smak napoju, warto wybierać propozycje bez ciężkich kremów czy polew. Sprawdzonymi produktami jest gorzka czekolada, korzenne ciasteczko czy migdały oprószone kakao
Shutterstock
9 Wśród rozgrzewających propozycji kawowych, dużą popularnością cieszą się napoje z dodatkiem alkoholu. Takie kompozycje wymagają jednak odpowiedniego dopasowania mieszanki do trunku i wyważenia proporcji. Słodkie alkohole, np. likiery, dobrze sprawdzą się jako uzupełnienie kaw z przewagą szlachetnej Arabiki. Wytrawne trunki łączy się zwyczajowo z mieszankami o większej zawartości nieco ostrzejszej w smaku Robusty. Pamiętajmy, że przy przyrządzaniu takich kaw, alkohol ma być jedynie dodatkiem. Do napoju powinniśmy wlać więc tylko kilka jego kropel
Shutterstock