Trzymasz te produkty w lodówce? A nie powinieneś!
1 Przechowywane w lodówce tracą smak. Zimne powietrze hamuje bowiem proces ich dojrzewania. Poza tym źle wpływa na „konsystencję” pomidorów i stają się one jakby „mączne”. Najlepiej trzymać je w wiklinowym koszu

Shutterstock
2 Jeśli trzymamy bazylię w lodówce, to traci ona swój wyjątkowy aromat i chłonie zapach innych przechowywanych tam produktów. Trzeba zostawić ją na zewnątrz w pojemniku z zimną wodą

Shutterstock
3 Powinny być trzymane w ciemnym miejscu chłodzie, ale nie zimnie. Niskie temperatury (poniżej ok. 7 st. C) sprawiają, że skrobia przemienia się w cukier prosty i ziemniaki stają się słodkie. Przechowuj ziemniaki w chłodnym miejscu bez dostępu światła (powoduje ono zielenienie ziemniaków, przez co zyskują gorzki smak) oraz w papierowej (a nie foliowej) torbie, która zapewnia im dostęp powietrza

Shutterstock
4 Powinien być przechowywany podobnie jak ziemniaki - w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu nie zacznie kiełkować ani nie zawilgotnieje. Czosnek trzymany w lodówce traci swój smak

Shutterstock
5 W lodówce łapie wilgoć, a przez to staje się miękka i pleśnieje. Cebulę należy trzymać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Ale nie przy ziemniakach, bo przy nich szybciej gnije

Shutterstock
6 Jeśli owoce są niedojrzałe, nie warto wkładać ich do lodówki, bo proces dojrzewania zostanie przerwany, przez co pozostaną twarde i gorzkie

Shutterstock
7 Zbyt niska temperatura sprawia, że wytrąca się z niej osad i traci walory smakowe. Oliwę z oliwek należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu

Shutterstock
8 Przechowywanie świeżego pieczywa w lodówce to błąd, bo wówczas szybciej staje się suche. Trzeba trzymać je na zewnątrz i zjeść w ciągu kilku (najlepiej czterech) dni. Jeśli chcesz zamrozić pieczywo, to koniecznie w torebce foliowej, by nie utraciło wilgoci

Shutterstock
9 W lodówce straci smak i aromat oraz, podobnie jak bazylii, wchłonie zapach innych produktów. Kawę trzeba trzymać w chłodnym miejscu albo w zamrażalniku (koniecznie w hermetycznie zamykanych opakowaniach)

Shutterstock
10 Miód przechowywany w lodówce szybciej się krystalizuje. Niskie temperatury nie odbierają mu jednak wartości odżywczych

Shutterstock
11 Przechowywane w lodówce szybciej się psują i tracą smak. Powinno trzymać się je na blacie kuchennym. Można też zamrażać sok z cytryny (nie całe cytryny) - należy go wlać do torebki albo woreczków do robienia kostek lodów

Shutterstock
12 Nie potrzebują niskich temperatur, bo zawierają ocet i konserwanty. Wystarczy przechowywać je w chłodzie

Shutterstock
13 Jeśli zawiera ocet i oliwę, nie trzeba trzymać go w lodówce

Shutterstock
14 W lodówce tracą smak i aromat. Warto trzymać je na kuchennym blacie w szklanym pojemniku z wodą

Shutterstock
15 Nawet jeśli jest otwarty, nie trzeba przechowywać go w lodówce, bo zazwyczaj zawiera ocet i konserwanty

Shutterstock
Komentarze (18)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszePoloki to ta sama brudna rasa co ruskie!
Jerzy Gorzelik, przewodniczący Ruchu Autonomii Śląska, o Polsce i Śląsku: "Dać Polsce Śląsk to tak, jak dać małpie zegarek. No i po 80 latach widać, że małpa zegarek zepsuła."
A ja dodam ze małpy to się trzyma w klatkach albo na łańcuchu!
Hirschberg a nie jelenia góra, Hindenburg nie zabrze, Breslau nie wroclaw i Stettin nie szczecin! OBERSCHLESIEN nie śląsk, POMMERN nie pomorze!
Niech Śląsk wróci na swoje miejsce do BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND!
poloki to są podludzie nie zasługom na ta piękna ziemia, poloki to slurzonce, białe murzyni, śmieci Europy, polak to makumba dla pana Ślązaka albo Niemca!
Mój Majster tak mówi polki to się nadają ino na P Putzfrauen albo Prostituirte -sprzątaczki albo prostytutki, a poloki ino na Penner - menele i racjo mo!
Glück auf, Kameraden! Oberschlesien bleibt deutsch!
PS."trochę"żartobliwie: Co do "keczupu" to najlepszy jest taki stojący 3 tygodnie w słońcu na parapecie, przecież nic mu nie będzie "bo zawiera ocet i konserwanty".Jest wtedy taki DOJRZAŁY i ma intensywny smak i zapach! Grzybowy! Pewnie marketowego majonezu też nie trzeba trzymać w lodówce - bo też zawiera ocet i konserwanty?
Jezeli sa kuz przekrojone to tylko kilka dni najlepiej zapakowane w przezroczysta folie..
W lodowce, w pojemniku na warzywa, trzymaja sie kilkakrotnie dluzej.
Ocfzywiscie pisze o cytrynach bez opryswanej skorki.