Trzymasz te produkty w lodówce? A nie powinieneś!
1 Przechowywane w lodówce tracą smak. Zimne powietrze hamuje bowiem proces ich dojrzewania. Poza tym źle wpływa na „konsystencję” pomidorów i stają się one jakby „mączne”. Najlepiej trzymać je w wiklinowym koszu
Shutterstock
2 Jeśli trzymamy bazylię w lodówce, to traci ona swój wyjątkowy aromat i chłonie zapach innych przechowywanych tam produktów. Trzeba zostawić ją na zewnątrz w pojemniku z zimną wodą
Shutterstock
3 Powinny być trzymane w ciemnym miejscu chłodzie, ale nie zimnie. Niskie temperatury (poniżej ok. 7 st. C) sprawiają, że skrobia przemienia się w cukier prosty i ziemniaki stają się słodkie. Przechowuj ziemniaki w chłodnym miejscu bez dostępu światła (powoduje ono zielenienie ziemniaków, przez co zyskują gorzki smak) oraz w papierowej (a nie foliowej) torbie, która zapewnia im dostęp powietrza
Shutterstock
4 Powinien być przechowywany podobnie jak ziemniaki - w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu nie zacznie kiełkować ani nie zawilgotnieje. Czosnek trzymany w lodówce traci swój smak
Shutterstock
5 W lodówce łapie wilgoć, a przez to staje się miękka i pleśnieje. Cebulę należy trzymać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Ale nie przy ziemniakach, bo przy nich szybciej gnije
Shutterstock
6 Jeśli owoce są niedojrzałe, nie warto wkładać ich do lodówki, bo proces dojrzewania zostanie przerwany, przez co pozostaną twarde i gorzkie
Shutterstock
7 Zbyt niska temperatura sprawia, że wytrąca się z niej osad i traci walory smakowe. Oliwę z oliwek należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu
Shutterstock
8 Przechowywanie świeżego pieczywa w lodówce to błąd, bo wówczas szybciej staje się suche. Trzeba trzymać je na zewnątrz i zjeść w ciągu kilku (najlepiej czterech) dni. Jeśli chcesz zamrozić pieczywo, to koniecznie w torebce foliowej, by nie utraciło wilgoci
Shutterstock
9 W lodówce straci smak i aromat oraz, podobnie jak bazylii, wchłonie zapach innych produktów. Kawę trzeba trzymać w chłodnym miejscu albo w zamrażalniku (koniecznie w hermetycznie zamykanych opakowaniach)
Shutterstock
10 Miód przechowywany w lodówce szybciej się krystalizuje. Niskie temperatury nie odbierają mu jednak wartości odżywczych
Shutterstock
11 Przechowywane w lodówce szybciej się psują i tracą smak. Powinno trzymać się je na blacie kuchennym. Można też zamrażać sok z cytryny (nie całe cytryny) - należy go wlać do torebki albo woreczków do robienia kostek lodów
Shutterstock
12 Nie potrzebują niskich temperatur, bo zawierają ocet i konserwanty. Wystarczy przechowywać je w chłodzie
Shutterstock
13 Jeśli zawiera ocet i oliwę, nie trzeba trzymać go w lodówce
Shutterstock
14 W lodówce tracą smak i aromat. Warto trzymać je na kuchennym blacie w szklanym pojemniku z wodą
Shutterstock
15 Nawet jeśli jest otwarty, nie trzeba przechowywać go w lodówce, bo zazwyczaj zawiera ocet i konserwanty
Shutterstock