Jedz te produkty, jeśli chcesz mieć lepsze wyniki w pracy
1 Zawierają dużą ilość polifenoli - związków przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz funkcjonowanie mózgu. Polifenole zapobiegają utracie pamięci, chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, tj. alzheimer i parkinson, jak również poprawiają samopoczucie i zwiększają motywację do pracy
Shutterstock
2 Już garść pestek zapewnia dzienną dawkę cynku, który jest niezbędny do poprawy koncentracji i pamięci. Nasiona dyni obfitują w składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu – białko, minerały, błonnik, witaminy, węglowodany złożone
Shutterstock
3 Zawierają likopen – przeciwutleniacz, który hamuje działanie wolnych rodników i zapobiega uszkodzeniu komórek nerwowych w mózgu. Jedząc codziennie pomidory, poprawiamy koncentrację uwagi i pamięć
Shutterstock
4 Podobnie jak pomidory, szpinak obfituje w przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Eksperymenty na szczurach (prowadzone przez naukowców z University of South Floryda) wykazały, że szpinak wspiera umiejętność uczenia się oraz poprawia pamięć. Dzięki dużej zawartości potasu wpływa na lepszą współpracę neuronów w mózgu
Shutterstock
5 Jest doskonałą alternatywą dla kawy, bo zawiera mniejszą ilość kofeiny. Ze względu na zawartość antyoksydantów i flawonoidów wspiera działanie mózgu
Shutterstock
6 Jak podaje „British Journal of Nutrition”, studenci powinni przed egzaminem zjeść garść orzechów włoskich, by poprawić umiejętność rozumowania i wyciągania wniosków. To zasługa m.in. dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, polifenoli i antyoksydantów
Shutterstock
7 Zawiera magnez, który podobnie jak potas przyspiesza przesyłanie informacji pomiędzy komórkami mózgu i uelastycznia naczynia krwionośne, przyczyniając się do zwiększenia przepływu krwi oraz tlenu do mózgu. Dlatego warto zabierać do pracy humus i jeść go np. z marchewką lub selerem naciowym
Shutterstock
8 Są dobrym źródłem fenyloalaniny – związku chemicznego, który służy m.in. do produkcji dopaminy – neuroprzekaźnika wpływającego na dobre samopoczucie. W doskonałym nastroju lepiej się pracuje, a efekty pracy są bardziej satysfakcjonujące. Warto jeść gotowane jaja lub jajecznicę przed wyjściem do pracy
Shutterstock
9 Są doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, pierwiastków śladowych, witamin z grupy B oraz aż osiemnastu aminokwasów. To doskonały zestaw składników wspierających pracę mózgu
Shutterstock
10 Brokuły i kalafior dostarczają organizmowi cholinę – podstawowy budulec układu nerwowego. Dieta zawierająca warzywa kapustne usprawnia przekazanie informacji między neuronami w mózgu i zapobiega utarcie pamięci związanej z wiekiem
Shutterstock
11 Tej brytyjski produkt spożywczy (smarowidło do chleba, dodatek do zup itp.) to wyciąg drożdżowy obfitujący w witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu. Pobudza też produkcję dopaminy i serotoniny, odpowiedzialnych za dobry nastrój
Shutterstock
12 Zawiera jod, który jest istotny w produkcji hormonów tarczycy. Zaś odpowiednia praca tarczycy jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu
Shutterstock
13 Obfitują w naturalne azotany, które zwiększają przepływ krwi do mózgu, co wpływa na jego lepszą wydajność
Shutterstock
14 Zawierają ALA (kwas alfa-linolenowy), który poprawia funkcjonowanie kory mózgowej - obszaru mózgu związanego z umiejętnościami motorycznymi i myśleniem przestrzennym
Shutterstock
15 Są bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, które m.in. działają przeciwzapalnie i poprawiają nastrój
Shutterstock
16 Poprawia wydajność mózgu i zmniejsza ryzyko alzheimera. Kawa wypita po obiedzie pomaga się ożywić i być bardziej wydajnym do końca pracy
Shutterstock
17 Obfituje w antyoksydanty, m.in. taninę, które stoją na straży prawidłowego funkcjonowania mózgu. Zawiera witaminy C, A i E, a także błonnik. Jest bardzo słodki, więc syci głód na łakocie
Shutterstock
18 Znajdująca się w nich witamina D zwiększa wzrost komórek nerwowych w mózgu, poprawia przepływ informacji i chroni pamięć
Shutterstock
19 Zawiera cenną witaminę B12, która – jak wynika z najnowszych badań naukowych – pomaga utrzymać bystry umysł
Shutterstock
20 Obfituje w magnez, który pomaga uwolnić endorfiny i serotoninę, co odstresowuje i skutecznie poprawia nastrój. Zawiera również niewielką ilość kofeiny, która poprawia koncentrację
Shutterstock
21 Badania z udziałem kobiet w wieku 18-53 lata wykazały, że probiotyki znajdujące się w jogurcie wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Pobudzają przede wszystkim te obszary mózgu, które są odpowiedzialne za podejmowanie decyzji
Shutterstock
22 Naturalny barwnik, nadający bakłażanom kolor filetowy, chroni komórki nerwowe w mózgu i usprawnia ich działanie
Shutterstock