Nie przegap sezonu na SZPARAGI. Mają moc zdrowotnych zalet
1 Wspomagają pracę układu pokarmowego, m.in. dzięki dużej zawartości błonnika, jak również inuliny - naturalnego prebiotyku
Shutterstock
2 Szparagi polecane są zwłaszcza kobietom w ciąży, bo obfitują w kwas foliowy (zapobiega wadom wrodzonym płodu)
Shutterstock
3 Znajdujący się w szparagach glutation (białko o silnych właściwościach przeciwutleniających) nie tylko wspiera odporność organizmu, ale również zapobiega nowotworom
Shutterstock
4 Zawierają sporo składników mineralnych (tj. potas, fosfor, wapń, żelazo, selen) i witamin (C, beta-karoten, E, K, z grupy B)
Shutterstock
5 Badania pokazują, że szparagi działają jak afrodyzjak - pomagają podnieść libido u mężczyzn i kobiet
Shutterstock
6 Warto wiedzieć, że szparagi zielone mogą mieć więcej składników odżywczych niż białe, bo przed ich przygotowaniem nie trzeba ich obierać. Poza tym mają bardziej wyrazisty smak
Shutterstock
7 Szparagi działają moczopędnie. Są dobrym składnikiem diet oczyszczających. Mogą też działać przeczyszczająco
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję