Pomidory gotowane, papryka na surowo. Jak wykorzystać moc warzyw?
1 Likopen, naturalny barwnik pomidorów, zapewnia ochronę przed niektórymi nowotworami, np prostaty i skóry. Zapobiega również chorobom serca. W dużej ilości uwalnia się w trakcie gotowania
Shutterstock
2 Zawierają sporą dawkę sulforafanu - związku, który ma udowodnione właściwości antynowotworowe i zmniejsza m.in. ryzyko wrzodów żołądka i raka żołądka. Najwięcej jest go w surowych brokułach, dlatego lepiej jest jeść surowe brokuły np. jako składnik sałatek
Shutterstock
3 Badania pokazują, że gotowana marchewka zawiera więcej beta-karotenu niż surowa. Karotenoidy przekształcają się w retinol, czyli witaminę A, która jest niezbędna do funkcjonowania wielu układów w organizmie, poprawia kondycję skóry i wzmacnia odporność
Shutterstock
4 Surowy szpinak obfituje w potas, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi w normie. Zawiera również sporą dawkę witamin A i C, które wspierają pracę układu odpornościowego. W jego składzie są: wapń, magnez i mangan, które m.in. wzmacniają kości, jak również kwas foliowy, który zwalcza zmęczenie i jest niezbędny do rozwoju płodu (dlatego zalecany jest kobietom w ciąży). Znajdująca się w nim luteina zapobiega schorzeniom oczu, zwłaszcza związanym z wiekiem, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Najlepiej jeść szpinak na surowo lub krótko gotowany na parze
Shutterstock
5 Brukselka zawiera glukozynolany - związki organiczne, które mają właściwości antynowotworowe. Jest bogata również w witaminę C, B6 i kwas foliowy. Najlepiej gotować brukselkę na parze przez 5 minut
Shutterstock
6 Jest bogatym źródłem witaminy C (zwiera jej nawet dwa razy więcej niż cytrusy), która "ginie" pod wpływem wysokiej temperatury
Shutterstock
7 Najlepiej dusić ją z jabłkami i przyprawami lub blanszować. Nie warto wyrzucać najciemniejszych liści (tych zewnętrznych), bo obfitują w witaminę C, beta-karoten i luteinę
Shutterstock
8 Zawiera dużą ilość witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Najzdrowszy jest na surowo albo lekko podsmażony z dodatkiem oliwy z oliwek, która zwiększa wchłanianie luteiny
Shutterstock