Jedz je bez skrupułów! Spalają więcej kalorii, niż same zawierają
1 100 gramów zawiera 16 kcal Składa się w głównej mierze z wody, ale jest również bogatym źródłem witaminy C i znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Ogórek zawiera kwas askorbinowy oraz kwas kawowy, który zapobiega gromadzeniu się wody
Shutterstock
2 100 gramów zawiera 20 kcal Spożywanie szparagów jest dobrym sposobem na detoksykację organizmu (z uwagi na ich moczopędne właściwości). Szparagi poprawiają również metabolizm. O warzywach tych nie powinny również zapominać kobiety w ciąży, ponieważ szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego
Shutterstock
3 Kalafior jest wskazany w diecie, bo nie dość, że nie zawiera tłuszczu, to na dodatek z uwagi na wyrazisty smak sam z siebie może być świetnym daniem. Zarówno chrupiący surowy, jak i lekko podgotowany na parze, sprawdzi się jako świetna przekąska, kiedy dopadnie cię atak głodu. Kalafior jest również bogatym źródłem błonnika i witaminy K
Shutterstock
4 100 gramów zawiera 16 kcal Każdy dietetyk przyzna, że seler (oczywiście naciowy) to najlepsza przekąska i uzupełnienie dań. Mniej więcej 75 proc. łodygi tego warzywa to woda, a pozostałe 25 proc. to głównie błonnik. Seler jest bogaty w sód i potas, co sprawia, że jest wskazany zwłaszcza po wyczerpujących treningach, gdy organizm odczuwa potrzebę uzupełnienia elektrolitów
Shutterstock
5 100 gramów chudego mięsa wieprzowego zawiera 145 kcal, 100 gramów mięsa z udźca indyczego to 144 kcal, 100 gramów mięsa z piersi kurczaka to 172 kcal. Chude mięso to nie tylko źródło białka. Posiłki zawierające chude mięso także podkręcają metabolizm, dzięki temu, że organizm potrzebuje więcej energii na strawienie białka z mięsa niż na przykład na strawienie węglowodanów. Choć mięso w 100 gramach zawiera więcej kalorii niż warzywa, to dzięki swoim właściwościom i tak pomaga w odchudzaniu. Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej obniżyć wartość kaloryczną takiego posiłku, pamiętaj o odkrojeniu i wyrzuceniu wszystkich kawałków tłuszczu
Shutterstock
6 100 g pomidorów zawiera 19 kcal. Warto się na nie skusić, bo dostarczają dawkę cennego likopenu - substancji o udowodnionym działaniu antynowotworowym. Dodatkowo pomidory pomagają obniżyć poziom cholesterolu i wspomagają leczenie nadciśnienia. Badania pokazują, że regularne spożywanie pomidorów chroni przed udarem mózgu
Shutterstock
7 100 g papai zawiera 43 kcal. Owoc obfituje również w witaminę C oraz masę przeciwutleniaczy. Bogactwo błonnika działa dobroczynnie na układ pokarmowy i zapobiega zaparciom. Natomiast znający się w papai enzym - papaina - ułatwia trawienie białek
Shutterstock
8 100 g chili zawiera 40 kcal. Znajdująca się w chili kapsaicyna nie tylko zwalcza komórki nowotworowe (co dowiedziono w wielu badaniach), ale również usprawnia przemianę materii, zwiększa tempo metabolizmu i w efekcie ułatwia spalanie większej ilości kalorii
Shutterstock
9 100 g jabłek zawiera 52 kcal. Owoce obfitują też w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej i usprawnia trawienie. Badania, którego wyniki zostały opublikowane w 2013 roku na łamach "'ISRN Obesity", wykazało, że błonnik pokarmowy zmniejsza uczucie głodu, co sprzyja utracie wagi. Co istotne, w porównaniu do innych owoców jabłka mają niski indeks glikemiczny
Shutterstock
10 Bez dodatku cukru, mleka czy śmietanki, ma zero kalorii, a usprawnia metabolizm. To dobry powód, by pić czarną kawę rano. Nie tylko, aby postawić się na nogi, ale i zadbać o szczupłą sylwetkę
Shutterstock