Kalafior pełen zdrowia. ZALETY
1 Szklanka surowego kalafiora dostarcza tylko 25 kcal, 2 g błonnika i 80 proc. dziennej dawki witaminy C. Dzięki indoli i izotiocyjanianów, sulforafanu przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie i hamuje wzrost komórek nowotworowych. Badania dowodzą, że zapobiega rakowi jelita grubego i żołądka. Szczególnie cenny w profilaktyce raka piersi jest sulforafan, który spowalnia rozwój guzów nowotworowych
Shutterstock
2 Kalafior działa moczopędnie i chroni przed chorobami nerek. Przynosi ulgę osobom, które mają obrzęki nóg
Shutterstock
3 Duża zawartość choliny, która korzystnie wpływa na mózg. Szczególnie polecana jest kobietom w ciąży, bo bierze udział w tworzeniu się układu nerwowego płodu. Badania wykazały, że osoby, które regularnie jedzą kalafiory, rzadziej mają problemy z pamięcią i cierpią na demencję
Shutterstock
4 Cenne witaminy, minerały i sulforafan giną, jeśli gotujemy kalafior za długo oraz zostają w wodzie, którą odlewamy. Dlatego warto wrzucić małe różyczki kalafiora do wrzącej wody i gotować około 4 minuty z dodatkiem soli. Albo przygotować na parze
Shutterstock
5 Badania wykazały, że posiada właściwości bakteriobójcze i zwalcza m.in. bakterie Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest m.in. za wrzody żołądka. Poza tym obfitują w błonnik, zapobiegający zaparciom
Shutterstock
6 Kalafior powoduje wzdęcia. Warto temu zapobiegać, jedząc go w towarzystwie kopru lub przyprawionego kminkiem
Shutterstock
7 Wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia działanie układu krwionośnego, m.in. dzięki dużej zawartości potasu. Sulforafan reguluje ciśnienie krwi. Osoby, które często jedzą kalafior, są mniej zagrożone zawałem serca i udarem mózgu
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję