Niezdrowy sok, zdrowe masło? Codzienna dieta pod lupą naukowców
1 Mleko light może być wzbogacane dodatkami, które są niezdrowe i tuczące. Natomiast - jak wynika z badań naukowych - tłuste mleko sprzyja utrzymaniu poziomu cukru we krwi w normie i zapobiega cukrzycy oraz otyłości. Dodatkowo pełnotłusty nabiał wzmacnia kości. Ważne jest tylko, by nie przesadzić z jego ilością. Najlepiej byłoby, gdybyś codziennie pił do pół litra mleka pełnotłustego
Shutterstock
2 ...o ile nie masz problemów zdrowotnych. Korzyści płynące z ich spożycia na pewno są większe niż ewentualne ryzyko podniesienia poziomu cholesterolu. Jajka obfitują bowiem w witaminy, składniki mineralne, substancje odżywcze (m.in. witaminy A, D, E i K, lecetynę i kwasy tłuszczowe omega-3). Nie ma też jednoznacznych dowodów na to, że osoby jedzące dużą ilość jajek właśnie przez taką dietę mają za wysoki poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, badania pokazują, że jajka dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu
Shutterstock
3 Powinny stanowić nawet 50 proc. dziennej porcji żywności, o ile są to węglowodany złożone, pochodzące z produktów pełnoziarnistych, obfitujących w błonnik. To węglowodany proste (np. białe pieczywo) sprzyjają chorobom serca, otyłości, cukrzycy typu 2. Natomiast złożone zapobiegają tym schorzeniom
Shutterstock
4 Mała ilość czerwonego wina jest dobra dla serca? Według najnowszych badań - niekoniecznie. W przypadku młodych kobiet obserwuje się bowiem związek między spożyciem nawet niewielkiej ilości alkoholu a zwiększonym ryzykiem raka piersi. Ale już u kobiet w okresie menopauzy picie czerwonego wina zmniejsza zagrożenie chorób układu krążenia. Dlatego lepiej nie pić więcej niż mały kieliszek czerwonego wina raz na kilka dni
Shutterstock
5 Kupując sok owocowy, należy zawsze dokładnie przeczytać jego skład. Wiele produktów zawiera dużą ilość cukru - nawet około 10 łyżeczek na szklankę. Wówczas sok przestaje być zdrowym napojem. Poza tym niektóre soki pozbawione są cennego błonnika
Shutterstock
6 Jeśli zaczynasz dzień od kawy lub mocnej czarnej herbaty, łatwo przeholować z ilością kofeiny, jaką dostarczasz organizmowi. A wówczas wzrasta ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Dlatego warto kontrolować ilość wypijanych napojów. Zdrowa dawka to 2-4 kawy dziennie i 4-6 filiżanek herbaty
Shutterstock
7 Badania dowiodły, że jedzenie ciemnej czekolady (z dużą zawartością kakao, ok. 70 proc.) przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i jest zdrowe dla serca. Natomiast czekolada mleczna, która najczęściej składa się głównie z tłuszczu i cukru, zaś niewielkiej ilości kakao, sprzyja otyłości i cukrzycy
Shutterstock