15 faktów na temat owoców i warzyw. Znałeś je?
1 Błonnik ma wiele prozdrowotnych właściwości. Pewnie wiesz, że usprawnia pracę jelit i pomaga utracić nadliczbowe kilogramy. Ale czy wiesz, że obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi? Albo że syci na dłużej i odbiera apetyt na niezdrowe produkty typu fast food
Shutterstock
2 Najbardziej znaną toksyną znajdującą się w owocach jest cyjanek. W niewielkiej ilości może być w jabłkach, morelach i brzoskwiniach - "ukrywa się" w ich pestkach. Natomiast ziemniaki niekiedy zawierają toksynę o nazwie solanina, która spożyta w dużej ilości może wywołać dolegliwości układu pokarmowego. Najwięcej solaniny jest w kiełkach, które wypuszcza ziemniak, stąd ważne jest ich dokładne wycinanie w trakcie obierania ze skórki
Shutterstock
3 Niewiele osób lubi smak brukselki, choć jest wiele dobrych przepisów, dzięki którym te małe kapustki tracą swój gorzki aromat. A trzeba wiedzieć, że brukselka jest jednym z najbardziej pożywnych warzyw. Obfituje w błonnik, witaminy (głównie C, K, z grupy B) i minerały (cynk, mangan, fosfor, sód, wapń, potas, żelazo, miedź), nie ma tłuszczu, dostarcza niewiele kalorii i doskonale syci
Shutterstock
4 Pół szklanki brokułów dostarcza ponad 2,5 g błonnika i 2 g białka, więcej niż stek. W przeciwieństwie do mięsa brokuły nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych i nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi, a więc nie zwiększają ryzyka chorób układu krążenia. Również pestki dyni są bogatym źródłem białka, bo zawierają jego podobną ilość jak mielona wołowina
Shutterstock
5 Dodawanie papryki cayenne (Capsicium frutescens) do potraw pomaga usprawnić trawienie i utrzymać ciśnienie krwi w normie. Cayenne działa też przeciwbólowo i napotnie. Można ją również stosować zewnętrznie do zatrzymania krwawienia - wystarczy nałożyć ją na ranę i po kilku sekundach krwawienie się zmniejszy lub ustanie
Shutterstock
6 Rano warto jeść jabłka, a najlepiej kilka. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, witamin i składników mineralnych, doskonale odżywiają i dodają energii na cały dzień
Shutterstock
7 W 92 proc. składają się z wody, dlatego warto zabierać je na plażę i piknik. Są dobrą przekąską podczas upałów - gaszą pragnienie i nawadniają. Dodatkowo oczyszczają organizm i wspomagają odchudzanie
Shutterstock
8 Substancje chemiczne w grejpfrutach mogą powodować złą reakcję z substancjami zawartymi w niektórych lekach. W efekcie zmieniają sposób metabolizowania leków w układzie pokarmowym i zwiększają ich stężenie we krwi. Zwykle wystarczy już szklanka soku lub jeden owoc, by wywołać efekty uboczne. Interakcja może być nawet wiele godzin zjedzeniu grejpfruta
Shutterstock
9 Marchew, jabłka i ogórki przechowują znaczną ilość składników odżywczych, mikroelementów i witamin w skórce. Tracimy je, obierając owoce i warzywa. Poza tym skórka zawiera dużo błonnika pokarmowego
Shutterstock
10 Są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Jedna łodyga selera zawiera ok. 10 kcal, czyli dla zapewnienia dziennego zapotrzebowania na kalorie trzeba zjeść aż 200 łodyg! Dietetycy zalecają osobom dbającym o linię spożywanie owoców i warzyw jako lekkich, zdrowych przekąsek
Shutterstock
11 Obfitują w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i tym samym chroni przed chorobami układu krążenia. Zrezygnowanie ze słodyczy na rzecz owoców zmniejsza ryzyko otyłości, która powiązana jest z zagrożeniem cukrzycą i nowotworami
Shutterstock
12 To zasługa między innymi znajdujących się w cebuli siarczków, które łagodzą reakcje zapalne. Warto wiedzieć, że czerwona cebula zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy o właściwościach antynowotworowych
Shutterstock
13 Fioletowe szparagi, cebula, ziemniaki, kapusta, a nawet kalafior, marchewka i kukurydza są zdrowsze, gdyż zawierają dużą ilość antocyjanów - naturalnych barwników roślinnych o udowodnionym działaniu antynowotworowym oraz chroniącym przed schorzeniami układu krążenia. Warzywa te wspierają również działanie mózgu i hamują procesy starzenia
Shutterstock
14 Warto jeść pomarańcze razem z białą częścią skórki. Znajduje się tam duża ilość błonnika oraz flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C
Shutterstock