Żebyś więcej nie zapomiał... Co jeść, by mieć dobrą pamięć?
Mylenie dat, zapominanie o spotkaniach, brak pamięci do twarzy to zmora wielu z nas. Nie od dziś wiadomo jednak, że odpowiednia dieta może wpłynąć na poprawę pamięci. A że jest w niej wiele pyszności, to tym bardziej warto się jej przyjrzeć. Bo kto wiedział np., że czekolada pomoże pamiętać...
4/11 Zawierają dużą ilość antyoksydantów, które chronią mózg przed uszkodzeniami spowodowanymi przez stres oksydacyjny (zachodzi przy współudziale wolnych rodników). Jagody poprawiają pamięć i zdolność uczenia. Badania naukowe wykazały, że chronią przed chorobami mózgu związanymi z wiekiem, np. przed alzheimerem
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama