Bądź zdrowy i szczupły. Obalamy dietetyczne mity
18724 Wielkość porcji nie ma żadnego wpływu na metabolizm. Przykładowo kofeina może nieznacznie i tymczasowo zwiększyć metabolizm, ale to nie wystarczy, by pomóc zrzucić wagę. O wiele lepiej jest jeść regularnie, by nie dopuszczać do uczucia głodu oraz nie zmuszać organizmu do tego, by zaczął magazynować kalorie

Shutterstock
18725 Nie. Z makaronem jest podobnie jak z ziemniakami. Jeśli jemy go bez dodatków tłustych sosów i do tego w wersji pełnoziarnistej, nie tuczy. To prawda, zawiera węglowodany, ale nie jest kaloryczny. Porcja 100 g makaronu to zaledwie 110 kcal. Taka porcja wystarczy, by nasycić głód, bo makaron zawiera skrobię, która syci na dłużej

Shutterstock
18726 To nie jest do końca prawda. Niektórym wydaje się, że kofeina tłumi apetyt, gdy jesteśmy głodni. Teoretycznie jest to możliwe, ale tak samo działa każdy napój. Tyle że picie kawy w ilości, jaka jest zalecana w przypadku wody, czyli ok. 7 szklanek dziennie, jest niebezpieczne dla zdrowia. Kawa w nadmiarze powoduje bezsenność i uczucie niepokoju, jak również zwiększa częstotliwość bicia serca i podnosi ciśnienie krwi. O wiele zdrowszym gorącym napojem jest zielona herbata

Shutterstock
18727 Często słyszymy, że ci, którzy jedzą w nocy, tyją dwa razy szybciej. Nic bardziej mylnego. Jak przekonuje Mary Flynn, Ph.D., dietetyk z Miriam Hospital w Providence: "Organizm wykorzystuje kalorie tak samo rano, w południe, jak i wieczorem"

Shutterstock
18728 Takie odchudzanie obarczone jest wielkim ryzykiem efektu jo-jo. O wiele lepszą metodą jest nie tyle zdecydowane zmniejszenie wielkości zjadanych porcji, ile spożywanie dużo zdrowszych produktów

Shutterstock
18729 Nie zawsze. Niekiedy produkty z "niską zawartością tłuszczu", "bez dodatku cukru", "light" utrudniają odchudzanie. Sztuczne dodatki i zamienniki składników odżywczych choć mogą mieć mniej kalorii, to mogą nie być dobrze tolerowane przez organizm i dodatkowo szkodzić zdrowiu. Lepiej jest sięgać po naturalne produkty

Shutterstock
18730 Nie każdy tłuszcz szkodzi. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla zachowania zdrowia, utrzymują cholesterol w ryzach, pomagają przy wchłanianiu niektórych witamin i składników odżywczych. Dlatego nie wykluczaj z menu wszystkiego, co jest tłuste. Pozostaw w jadłospisie zarówno oliwę z oliwek, jak i tłuste ryby morskie

Shutterstock
18731 Wcale nie. Jeśli są zdrowe i niskokaloryczne nawet pomogą w zrzucaniu wagi. Pozwalają bowiem zahamować ataki wilczego głodu, w wyniku których jemy niekontrolowane ilości pożywienia. Zapobiegają także magazynowaniu tłuszczu "na zapas". Zdrową przekąską są orzechy, sałatka owocowa czy warzywa

Shutterstock / Picasa
Komentarze (8)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze