Bądź zdrowy i szczupły. Obalamy dietetyczne mity
1 Wielkość porcji nie ma żadnego wpływu na metabolizm. Przykładowo kofeina może nieznacznie i tymczasowo zwiększyć metabolizm, ale to nie wystarczy, by pomóc zrzucić wagę. O wiele lepiej jest jeść regularnie, by nie dopuszczać do uczucia głodu oraz nie zmuszać organizmu do tego, by zaczął magazynować kalorie
Shutterstock
2 Nie. Z makaronem jest podobnie jak z ziemniakami. Jeśli jemy go bez dodatków tłustych sosów i do tego w wersji pełnoziarnistej, nie tuczy. To prawda, zawiera węglowodany, ale nie jest kaloryczny. Porcja 100 g makaronu to zaledwie 110 kcal. Taka porcja wystarczy, by nasycić głód, bo makaron zawiera skrobię, która syci na dłużej
Shutterstock
3 To nie jest do końca prawda. Niektórym wydaje się, że kofeina tłumi apetyt, gdy jesteśmy głodni. Teoretycznie jest to możliwe, ale tak samo działa każdy napój. Tyle że picie kawy w ilości, jaka jest zalecana w przypadku wody, czyli ok. 7 szklanek dziennie, jest niebezpieczne dla zdrowia. Kawa w nadmiarze powoduje bezsenność i uczucie niepokoju, jak również zwiększa częstotliwość bicia serca i podnosi ciśnienie krwi. O wiele zdrowszym gorącym napojem jest zielona herbata
Shutterstock
4 Często słyszymy, że ci, którzy jedzą w nocy, tyją dwa razy szybciej. Nic bardziej mylnego. Jak przekonuje Mary Flynn, Ph.D., dietetyk z Miriam Hospital w Providence: "Organizm wykorzystuje kalorie tak samo rano, w południe, jak i wieczorem"
Shutterstock
5 Takie odchudzanie obarczone jest wielkim ryzykiem efektu jo-jo. O wiele lepszą metodą jest nie tyle zdecydowane zmniejszenie wielkości zjadanych porcji, ile spożywanie dużo zdrowszych produktów
Shutterstock
6 Nie zawsze. Niekiedy produkty z "niską zawartością tłuszczu", "bez dodatku cukru", "light" utrudniają odchudzanie. Sztuczne dodatki i zamienniki składników odżywczych choć mogą mieć mniej kalorii, to mogą nie być dobrze tolerowane przez organizm i dodatkowo szkodzić zdrowiu. Lepiej jest sięgać po naturalne produkty
Shutterstock
7 Nie każdy tłuszcz szkodzi. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla zachowania zdrowia, utrzymują cholesterol w ryzach, pomagają przy wchłanianiu niektórych witamin i składników odżywczych. Dlatego nie wykluczaj z menu wszystkiego, co jest tłuste. Pozostaw w jadłospisie zarówno oliwę z oliwek, jak i tłuste ryby morskie
Shutterstock
8 Wcale nie. Jeśli są zdrowe i niskokaloryczne nawet pomogą w zrzucaniu wagi. Pozwalają bowiem zahamować ataki wilczego głodu, w wyniku których jemy niekontrolowane ilości pożywienia. Zapobiegają także magazynowaniu tłuszczu "na zapas". Zdrową przekąską są orzechy, sałatka owocowa czy warzywa
Shutterstock / Picasa