Nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Cała prawda o grzybach
1 To sprawka chityny - wielocukru o strukturze chemicznej podobnej do celulozy. Zalega ona długo w żołądku, bo nie rozpuszczają jej soki żołądkowe; dopiero potem przechodzi przez układ pokarmowy
Shutterstock
2 Grzyby składają się z wody w 70-90 proc. Są niskokaloryczne. Dlatego tak chętnie jedzą je osoby na diecie odchudzającej
Shutterstock
3 Są jędrne i niejednokrotnie zastępują mięso w sosach, jajecznicy. Doceniają je osoby na diecie, bo grzyby są niskokaloryczne
Shutterstock
4 Głównie beta karoten, który nadaje ładną barwę kurkom i rydzom. Poza tym mają niewielkie ilości witaminy B1 i B2 oraz C. Coraz bardziej popularne w Polsce boczniaki zawierają kwas foliowy
Shutterstock
5 Jeśli obfituje w nie ściółka leśna, grzyby mogą zawierać wiele składników mineralnych
Shutterstock
6 Azjatyckie grzyby shiitake mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, zaś mung poprawiają krążenie
Shutterstock
7 Dotyczy to zwłaszcza boczniaków, pieczarek, prawdziwków. Dzięki temu zwalczają wolne rodniki i działają antynowotworowo
Shutterstock
8 Białko znajdujące się w grzybach ma strukturę pośrednią między białkiem roślinnym i zwierzęcym. Najwięcej białka znajduje się w pieczarkach
Shutterstock
9 Ze względu na to, że grzyby są ciężkostrawne, raczej nie powinny często gościć w naszym jadłospisie. Poza tym jeśli są na danie główne, lepiej dodawać do nich produkty, które nie będą obciążały żołądka, czyli np. ziemniaki
Shutterstock
10 Grzybów nie powinny jeść dzieci do 3. roku życia oraz osoby na nie uczulone
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję