Badania przeprowadził zespół prof. Lei Fenga z National University of Singapore (NUS). W latach 2011–2017 zebrał dane od ponad 600 chińskich seniorów w wieku powyżej 60 lat, mieszkających w Singapurze. Okazało się, że seniorzy spożywający ponad 300 gramów gotowanych grzybów tygodniowo, czyli więcej niż dwie standardowe porcje gotowanych grzybów, są o 50 proc. mniej narażeni na łagodne zaburzenia poznawcze (MCI) - informuje pap.pl, powołując się na artykuł opublikowany w magazynie naukowym "Journal of Alzheimer's Disease".

Porcja została definiowana, jako trzy czwarte szklanki grzybów, co odpowiada przeciętnie 150 gramom. Dwie takie porcje zajmują mniej więcej pół talerza. Jednak – jak argumentują naukowcy - nawet niewielkie spożycie grzybów w ciągu tygodnia może zmniejszyć ryzyko MCI.

W badaniu wspomniano o powszechnie spożywanych w Singapurze grzybach takich jak: płomiennica zimowa (Flammulina velutipes), boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus), twardnik japoński (Lentinula edodes), bardziej znany jako shiitake oraz pieczarka (Agaricus bisporus). Spożywano grzyby świeże, suszone i konserwowane. Prawdopodobnie spożywanie innych gatunków grzybów również przyniosłoby korzystne skutki.

MCI to etap pośredni między spadkiem zdolności poznawczych wynikającym z normalnego starzenia się a poważniejszą od niego demencją. Seniorzy dotknięci MCI często wykazują pewną formę utraty pamięci, a także mogą wykazywać niedobór innych funkcji dotyczących języka, uwagi i zdolności wzrokowo-przestrzennych. Jednak zmiany mogą być subtelne, nie wpływające na czynności dnia codziennego, inaczej niż w chorobie Alzheimera i innych formach demencji.