Zdrowe, dietetyczne, tanie. 20 superproduktów
1 Mają udowodnione antynowotworowe właściwości (głównie dzięki dużej zawartości sulforafanu) i chronią przed rakiem jelita grubego, prostaty, piersi i płuca. Poza tym działają oczyszczająco oraz pomagają w leczeniu wrzodów żołądka (m.in. zwalczają Helicobacter pylori). Obfitują w wapń, który wzmacnia kości oraz luteinę wpływającą na zdrowy wzrok
Shutterstock
2 Zielona fasolka szparagowa zawiera dużą ilość witaminy A, która poprawia kondycję skóry i działa przeciwstarzeniowo. Polecana jest kobietom w ciąży, gdyż obfituje w kwas foliowy. Ma niski indeks glikemiczny, więc powinna być stałym elementem diety cukrzyków. Poza tym jest niskokaloryczna i ułatwia trawienie, więc służy osobom na diecie
Shutterstock
3 Obfituje w witaminy (przede wszystkim - C), składniki mineralne, błonnik, białko i ogromną ilość przeciwutleniaczy, dzięki którym hamuje procesy starzenia się i chroni przed schorzeniami wieku starczemu (tj. demencja). Szpinak jest niskokaloryczny, bo 100 g dostarcza zaledwie 20 kcal. Jeśli nie lubisz jego smaku, przemycaj go w kanapkach, farszu do naleśników czy omlecie
Shutterstock
4 Dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny dba o zdrowy wzrok i chroni przed chorobami oczu (m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem – AMD). Posiada dużą ilość błonnika, więc sprzyja odchudzaniu - syci na dłużej i hamuje apetyt. Znajdujący się w niej selen m.in. wzmacnia odporność
Shutterstock
5 Są zdrową alternatywą dla słodyczy, a dzieciaki za nimi przepadają! To bomba witaminy C, bo już zaledwie garść truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Wzmacniają odporność, pomagają w odchudzaniu (są niskokaloryczne i usprawniają trawienie)
Shutterstock
6 Słyną przede wszystkim z właściwości wzmacniających układ krążenia i zapobiegających chorobom serca. To zasługa m.in. likopenu, który ma również udowodnione działanie antynowotworowe. Duża zawartość beta-karotenu wpływa na zdrowy i piękny wygląd skóry
Shutterstock
7 Są cennym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B i błonnika, jak również wapnia, magnez i żelaza. Polecane są osobom, które cierpią na anemię. Działają moczopędnie i pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu
Shutterstock
8 Obfitują w potas, który dba o serce. Znakomicie syci. Jest łagodny dla przewodu pokarmowego i rzadko wywołuje alergię, dlatego wprowadzany jest do diety niemowlęcia w pierwszej kolejności. Pomaga zwalczyć biegunkę i zgagę. Polecany jest przed snem, bo pod jego wpływem wydziela się serotonina - hormon wprawiający w świetny nastrój i zwalczający zdenerwowanie
Shutterstock
9 Mówi się, że są najtańszym źródłem białka. Poza tym dostarczają organizmowi zdrowego tłuszczu, witamin(A, D, E, z grupy B), magnezu, żelaza oraz sodu. Znajdujące się w żółtku naturalne barwniki - ksantofil i luteinę - dbają o zdrowy wzrok
Shutterstock
10 To bogate źródło pełnowartościowego białka i wapnia, a więc wzmacnia kości i zęby. Dobrze syci, a jest przy tym niskokaloryczny, stąd stanowi ważny element diety osób, które się odchudzają
Shutterstock
11 Zaledwie dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie wystarczą, by wesprzeć działanie mózgu, wzmocnić kości i zadbać o lepszą odporność. Oliwa z oliwek obniża poziom złego cholesterolu, a więc dba o zdrowe serce, jak również pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi
Shutterstock
12 Badania pokazuję, że regularne picie soku z wiśni pomaga osobom, które cierpią na bezsenność (wiśnie zawierają melatoninę - hormon odpowiedzialny za zdrowy sen). Poza tym wiśnie obfitują w przeciwutleniacze
Shutterstock
13 Są cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają mózg i dbają o zdrowe serce. Warto nosić je ze sobą jeść jako przekąskę, która syci i hamuje wilczy apetyt
Shutterstock
14 Obfituje w błonnik oraz zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. Badania pokazuję, że awokado skutecznie zwalcza stres i łagodzi zmiany nastroju, jak również zwiększa płodność
Shutterstock
15 Skutecznie syci i wspomaga odchudzanie, bo reguluje pracę układu trawienia. Obfituje w witaminy z grupy B, E i K. Ma niski indeks glikemiczny i jest polecany cukrzykom
Shutterstock
16 Warto jeść ją na śniadanie, bo jest pełnowartościowym, pożywnym posiłkiem o niskim indeksie glikemicznym, a więc zapobiega atakom wilczego głodu. Poza tym owies zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krążenia i chronią przed miażdżycą
Shutterstock
17 Obfitują w węglowodany, ale są przy tym niskokaloryczne. Wbrew powszechnej opinii nie tuczą, lecz wspomagają odchudzanie. Zawierają dużo błonnika, witaminy C, beta-karotenu, potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Zapobiegają chorobom serca i leczą nadciśnienie. Okład z ciepłych ugotowanych ziemniaków pomaga na ból ucha
Shutterstock
18 Podczas suszenia zachowują niemal wszystkie składniki odżywcze. Są cennym źródłem witaminy A, beta-karotenu, wapnia, fosforu i potasu. Poprawiają kondycję skóry i wzmacniają kości. Pomagają zwalczyć zgagę
Shutterstock
19 Badania pokazują, że jabłka pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Poza tym obfitują w błonnik, a więc ułatwiaj odchudzanie. Rzadko uczulają i są niskokaloryczne
Shutterstock