Jedz deser na śniadanie, unikaj grubych kolegów. Schudniesz!
1 Naukowcy z University of Southern California dowiedli (i opisali na łamach „Personality and Social Psychology Bulletin”), że jest sposób na mechaniczne podjadanie, gdy np. oglądamy telewizję. Wystarczy postawić przekąski po „niewłaściwej” stronie ciała, tzn. gdy jesteśmy praworęczni, po lewej. Dzięki temu będziemy rzadziej po nie sięgali
Shutterstock
2 Trwające miesiąc badanie z udziałem 78 osób wykazało, że suplementy diety zawierające kapsaicynę – podstawowy składnik chili - poprawiają przemianę materii. Spożywanie chili około godzinę przed posiłkiem zmniejsza też uczucie głodu i powoduje, że jemy mniej - tłumaczą autorzy badania, naukowcy z Laval University w Kandzie na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”. Natomiast uczeni z McGill University w Quebec przekonują, że podobne działanie do chili ma oliwa z oliwek
Shutterstock
3 Według najnowszych badań, słońce pomaga schudnąć, jeśli korzystamy z kąpieli słonecznych rano. Duża dawka łagodnego światła reguluje nasze zegary biologiczne i usprawnia metabolizm. W efekcie osoby, które rano wychodzą na słońce, mogą pochwalić się prawidłowym wskaźnikiem BMI
Shutterstock
4 Psychologowie z University of Leicester przekonują na łamach „Food Quality and Preference”, że spożywanie posiłków w głośnych restauracjach powoduje przyspieszone bicie serca i podwyższone ciśnienie krwi (tak jakbyśmy szykowali się do ucieczki). W efekcie jemy więcej i to bardziej słodkie oraz bardziej słone potrawy oraz wypijamy więcej alkoholu
Shutterstock
5 W wydanym w 2011 roku raporcie na łamach „Journal of Consumer Research” czytamy, że zaciskanie pięści na pół minuty to dobry trening silnej woli. Zwykle po tym czasie i rozprostowaniu dłoni nie mamy już ochoty sięgnąć po przekąskę
Shutterstock
6 Skórka jabłek zawiera kwas ursolowy, który przyspiesza wzrost masy mięśniowej, a przy tym zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej
Shutterstock
7 Według naukowców z Tel Aviv University słodki deser na śniadanie wspomaga odchudzanie. Rano organizm skuteczniej spala kalorie. Poza tym spożywanie łakoci rano skutkuje tym, że zaspokajamy ochotę na cukier i w efekcie jemy go mniej w ciągu dnia
Shutterstock
8 Amerykańscy psychologowie zauważyli, że przyjaciele tej samej płci „upodabniają się” do siebie w kwestii wagi. Jak tłumaczą na łamach „Obesity”, dobrze jest mieć za wzór szczupłą osobę. Podczas eksperymentu okazało się, że wolontariusze, którzy „udawali”, że przyjaźnią się z Shakirą, tracili na wadze. Zanim chwytali np. za ciastko, zadawali sobie pytanie „Co zrobiłaby Shakira na moim miejscu?”
Shutterstock
9 Jeśli mamy na talerzu jeden rodzaj produktów, zwykle zjadamy go mnie niż gdybyśmy położyli na nim różnorodne produkty. Poza tym na widok nieatrakcyjnego posiłku szybciej reagujemy uczuciem sytości
Shutterstock
10 Wygląd kieliszka i szklanki ma znaczenie. Z wysokich i wąskich naczyń pijemy mniej alkoholu i soku, czyli spożywamy mniej (o minimum 10 proc.) kalorii. Uczeni z „Substance Use and Misuse” zaobserwowali również, że pijemy więcej o ok. 9 proc. wina białego w porównaniu z czerwonym
Shutterstock
11 Gdy jesteśmy głodni, mózg produkuje hormony, które „domagają się” żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru. Lepiej więc chodzić na zakupy z pełnym żołądkiem
Shutterstock
12 Według japońskich naukowców, którzy prowadzili badanie z udziałem 4700 wolontariuszy, powolne spożywanie posiłków skutkuje tym, że spożywamy mniej kalorii i nie mamy problemów z nadwagą. Po niespiesznym jedzeniu jesteśmy bardziej zadowoleni i dłużej nie odczuwamy głodu. Jak czytamy na łamach „Journal of Epidemiology”, spożywanie posiłków w pośpiechu zwiększa ryzyko cukrzycy
Shutterstock