Chroni przed rakiem, odchudza. Zalety kukurydzy
1 I to nierozpuszczalny, czyli taki, który nie rozpuszcza się pod wpływem soków trawiennych. Działa więc oczyszczająco na jelita, wspomaga odchudzanie i chroni przed zaparciami oraz hemoroidami
Shutterstock
2 Kobiety w ciąży nie powinny sobie żałować kukurydzy, bo znajdujący się w niej kwas foliowy chroni dziecko przed wadami wrodzonymi oraz wspomaga prawidłowy rozwój jego układu nerwowego. Poza tym kwas foliowy dobroczynnie działa na układ krążenia (bierze udział w metabolizmie aminokwasów, głównie homocysteiny; a hiperhomocysteinemia to jeden z czynników choroby wieńcowej serca)
Shutterstock
3 Kukurydza jest bogata w przeciwutleniacze (m.in. zeaksantynę), które zwalczają wolne rodniki. Poza tym obfituje w selen, który ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Badania pokazują, że narody, które jedzą dużo kukurydzy, rzadziej chorują na raka jelita grubego, prostaty i piersi
Shutterstock
4 Żółta kukurydza obfituje w karotenoidy. Ma szczególnie wysokie stężenie luteiny i zeaksantyny, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Luteina zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem (AMD)
Shutterstock
5 Udowodniono przeciwcukrzycowe działanie kukurydzy. Natomiast w przypadku diabetyków ma działanie ochronne przed powikłaniami (np. nefropatią), dzięki dużej zawartości antocyjanów
Shutterstock
6 Zawiera dużą ilość witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy i niacyny. Zapobiegają one m.in. zaburzeniom poznawczym i demencji
Shutterstock
7 Ususzone i pokruszone znamiona kukurydzy można zaparzać jak herbatę. Polecane są osobom na diecie, bo zaspakajają apetyt na coś słodkiego. Poza tym poprawiają przemianę materii i mają właściwości oczyszczające
Shutterstock
8 Tłuszcz, który jest tłoczony z ziaren kukurydzy, ma właściwości obniżające cholesterol
Shutterstock
9 Te składniki mineralne wpływają m.in. na zdrowie kości i optymalne funkcjonowanie nerek
Shutterstock
10 To przede wszystkim zasługa beta-karotenu. Pobudza on także pracę układu odpornościowego
Shutterstock
11 Warto wiedzieć, że kukurydza z puszki zawiera dużo więcej cukru i soli niż świeża; ma za to mniej skrobi, nawet o dwie trzecie. Kukurydza gotowana na miękko zalecana jest chorym na nerki. Natomiast otręby kukurydziane pomagają obniżyć poziom cholesterolu i korzystnie działają na pracę serca. Popcorn zaś działa antynowotworowo, bo obfituje w antyoksydanty, o ile jest prażony z ziaren, bez dodatku oleju i soli. Natomiast popcorn przygotowywany w specjalnych opakowaniach w mikrofalówce może zawierać substancje rakotwórcze
Shutterstock