Chcesz wreszcie schudnąć? Zastosuj regułę dłoni
1 Brak kontroli sprawia, że jemy więcej, niż powinniśmy. Wystarczy jednak zacząć mierzy porcje jedzenia, a utrzymamy szczupłą sylwetkę i zrzucimy nadliczbowe kilogramy. Zamiast wagi kuchennej używaj swojej dłoni i palców – one pomogą ci odmierzyć precyzyjne porcje konkretnych produktów

Shutterstock
2 Porcja mięsa powinna idealnie mieścić się na dłoni, nie dotykając palców

Shutterstock
3 Porcja produktów obfitujących w węglowodany, np. makaronu, powinna być wielkości zaciśniętej pięści

Shutterstock
4 Porcja masła powinna mieścić się na mniej więcej jednej trzeciej długości palca. Taka ilość wystarczy na posmarowanie jednej kromki chleba

Shutterstock
5 Porcja sera żółtego powinna być wielkości w dwóch złączonych palców

Shutterstock
6 Jak ważne jest precyzyjne odmierzanie porcji, możesz przekonać się, porównując, ile kalorii jest w maśle, jakim smarujesz pieczywo. Gdy używasz na grzankę łyżeczki masła, uzyskujesz cienką warstwę, która dostarcza ci 37 kcal. Natomiast łyżka masła zapewnia grubą warstwę na pieczywie i dostarcza prawie trzy razy więcej kalorii, bo 111 kcal

Shutterstock
7 Przygotowując dressing do sałatki, dodawaj więcej octu winnego niż oliwy. Lepiej użyj łyżeczki oliwy (45 kcal) niż łyżki (135 kcal)

Shutterstock
8 Zrezygnuj ze słodzenia kawy i herbaty. Jeśli nie będziesz spożywała dwóch łyżeczek cukru trzy razy dziennie, zaoszczędzisz 37 tys. kcal rocznie, co pozwoli ci spalić prawie 5 kg masy ciała!

Shutterstock
Komentarze (9)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszeNauczyć się jeść i pić "pałeczkami" (patyczkami) jak "Chińczycy".
Uczyć dzieci (grubasów) nowej metody.
Dotyczy to również "alkoholików", "maczasz" patyczek i "oblizujesz" (na dłużej wystarczy)- będziesz "zdrowszy".
Stress (niedogodność) można "pokonać" (dzięki silnej "woli").
Czego się nie "najesz", tego nie "naliżesz" (stare powiedzonko).
Mój pies lubi "lizać" talerze, przed "myciem" (oszczędzam na "wodzie").
Ale "jaja".