Chcesz wreszcie schudnąć? Zastosuj regułę dłoni
1 Brak kontroli sprawia, że jemy więcej, niż powinniśmy. Wystarczy jednak zacząć mierzy porcje jedzenia, a utrzymamy szczupłą sylwetkę i zrzucimy nadliczbowe kilogramy. Zamiast wagi kuchennej używaj swojej dłoni i palców – one pomogą ci odmierzyć precyzyjne porcje konkretnych produktów
Shutterstock
2 Porcja mięsa powinna idealnie mieścić się na dłoni, nie dotykając palców
Shutterstock
3 Porcja produktów obfitujących w węglowodany, np. makaronu, powinna być wielkości zaciśniętej pięści
Shutterstock
4 Porcja masła powinna mieścić się na mniej więcej jednej trzeciej długości palca. Taka ilość wystarczy na posmarowanie jednej kromki chleba
Shutterstock
5 Porcja sera żółtego powinna być wielkości w dwóch złączonych palców
Shutterstock
6 Jak ważne jest precyzyjne odmierzanie porcji, możesz przekonać się, porównując, ile kalorii jest w maśle, jakim smarujesz pieczywo. Gdy używasz na grzankę łyżeczki masła, uzyskujesz cienką warstwę, która dostarcza ci 37 kcal. Natomiast łyżka masła zapewnia grubą warstwę na pieczywie i dostarcza prawie trzy razy więcej kalorii, bo 111 kcal
Shutterstock
7 Przygotowując dressing do sałatki, dodawaj więcej octu winnego niż oliwy. Lepiej użyj łyżeczki oliwy (45 kcal) niż łyżki (135 kcal)
Shutterstock
8 Zrezygnuj ze słodzenia kawy i herbaty. Jeśli nie będziesz spożywała dwóch łyżeczek cukru trzy razy dziennie, zaoszczędzisz 37 tys. kcal rocznie, co pozwoli ci spalić prawie 5 kg masy ciała!
Shutterstock