Witamina E nie bez przyczyny nazywana jest "witaminą młodości". Pełni jednak w organizmie wiele ważnych funkcji - nie tylko opóźniając procesy starzenia.

Witamina E to silny przeciwutleniacz

Witamina E zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Czym są wolne rodniki? Wolne rodniki mogą pochodzić m.in. z żywności i czynników środowiskowych takich jak dym papierosowy czy zanieczyszczenie powietrza. Uszkadzają one komórki organizmu i mogą przyczyniać się nie tylko do szybszego starzenia się skóry, ale także rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a nawet nowotworów.

Reklama

Witamina E nie tylko chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, ale także pozwala zachować prawidłową krzepliwość krwi, a utrzymując odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i ograniczając zlepianie się płytek zapobiega powstawaniu zakrzepów. Co więcej, witamina E poprawia wydolność mięśni i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Działa także pozytywnie na wzrok.

Jak niedobór witaminy E wpływa na organizm?

Jakie są objawy niedoboru witaminy E? Brak odpowiedniej ilości witaminy E w organizmie spotyka się dość rzadko. Dotyczy on głównie osób, które zmagają się z mukowiscydozą, celiakią i zaburzeniami wchłaniania tłuszczu. Głównymi objawami niedoborów witaminy E są:

  • anemia
  • trudności z koncentracją
  • ogólne zmęczenie i rozdrażnienie
  • pogorszenie w widzeniu
  • problemy z płodnością
  • wypadanie włosów
  • podatność na infekcje
  • zaburzenia neurologiczne
  • bolesność mięśni.

W czym jest dużo witaminy E?

Witamina E występuje w takich produktach spożywczych jak olej słonecznikowy, migdały i orzechy, np. laskowe, a także w kiełkach i zarodkach nasion zbóż. Spore ilości witaminy E znajdziemy także w rybach (łososiu, mintaju, makreli, śledziach i tuńczyku), otrębach i płatkach owsianych, mleku i jego przetworach, drobiu, warzywach takich jak szpinak, brukselka, papryka, pomidory, marchew i brokuły. Obecna jest także w niektórych owocach, np. brzoskwiniach, czarnej porzeczce i morelach.