Lekkostrawna, syci na długo. Idealna na odchudzanie: CUKINIA
Można jeść ją na surowo, grillowaną, uduszoną, podsmażoną czy ugotowaną - w każdej postaci dostarcza cennych witamin i minerałów. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni trafia w gusta kulinarne także dzieci.
1/7 Mówi się, że warzywo z zieloną skórką to kabaczek, zaś żółte - cukinia. Ale obie nazwy często stosuje się zamiennie. Odmian cukinii jest bowiem sporo. Różnią się nie tylko kolorem, ale i kształtem, rozmiarem. Najzdrowsze są nasze rodzime, kupowane w sezonie, czyli latem i wczesną jesienią. Najsmaczniejsze - młode, o długości ok. 15 cm.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama