Do takich wniosków doszli naukowcy z trzech grup badawczych: Instytutu Karolinska w Sztokholmie oraz Johns Hopkins University w stanie Maryland i Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley. Szwedzcy badacze analizowali dane 1620 pacjentów ze stwardnieniem rozsianym i 2788 z grupy kontrolnej. Amerykanie zaś wzięli pod lupę dane 1159 osób z SM oraz 1172 zdrowych.

Reklama

Wszyscy badacze zaobserwowali ścisły związek między regularnym spożywaniem kawy a mniejszym ryzykiem zachorowania na stwardnienie rozsiane.

Okazuje się, że picie codziennie ponad 900 ml kawy (około sześć filiżanek) obniża zagrożenie zachorowania na SM aż o 30 proc. Terapeutycznie działa kofeina, wykazujące właściwości neuroochronne oraz słynąca z hamowania reakcji zapalnych w organizmie.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry”.