Takie wnioski płyną z ogromnego badania, bo uwzględniającego dane niemal 21 tysięcy osób i trwającego 12 lat. Prowadzili je brytyjscy naukowcy, a wyniki opublikowali na łamach magazynu "Heart". Zaobserwowali, że dobroczynnie na układ sercowo-naczyniowy działa nawet mleczna czekolada.

Reklama

Osoby, które regularnie jedzą czekoladę, są o 12 proc. mniej zagrożone chorobami serca i o 23 proc. rzadziej doświadczają udaru mózgu w porównaniu z osobami, które nie jedzą tego łakocia. Niewątpliwie czekolada stymuluje mózg do wytwarzania tej samej substancji chemicznej, która pojawia się, gdy jesteśmy zakochani. Po jej zjedzeniu jesteśmy więc przyjemnie zrelaksowani. Czekolada dostarcza również cennych składników odżywczych, które zmniejszają ryzyko chorób serca.

Wcześniejsze badania wykazały, że czekolada zmniejszenia ryzyko utraty pamięci, zapobiega cukrzycy, obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni skórę przed uszkodzeniem spowodowanymi przez promieniowanie słoneczne.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>