Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia profesor Mirosław Jarosz podkreśla, że nadmiar soli w diecie ma wpływ na rozwój wielu groźnych chorób jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał serca, osteoporoza czy rak żołądka.
Ograniczenie soli w żywieniu dzieci i młodzieży jest motywem przewodnim tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli (16 - 22.03). Anna Teraszewska z Instytutu Żywności i Żywienia zwraca uwagę, że preferencje smakowe kształtują się we wczesnym dzieciństwie. Dlatego niemowlętom nie powinno się dosalać potraw.
Eksperci przypominają też, że kupujemy gotowe produkty, które zawierają duże ilości soli. Najwięcej jest jej innymi w wędlinach, serach żółtych, pieczywie, warzywach konserwowych, przyprawach i sosach. Robiąc więc zakupy warto wybierać produkty o niższej zawartości sodu.