Według ekspertów, którzy oceniali różne diety w okresie od 1990 do 2010 r., odpowiedni skład posiłków i prawidłowe nawyki żywieniowe są kluczem do uniknięcia chorób przewlekłych, tj. otyłość, cukrzyca, schorzenia układu krążenia, nowotwory. Dlatego warto wzorować się na "najlepszych", czyli mieszkańcach afrykańskich państw, tj. Czad, Sierra Leone i Mali. W ich diecie dominują owoce i warzywa, zaś nie ma w ogóle żywności typu fast food. Bo właśnie takimi kryteriami kierowali się badacze. Założyli oni, że dieta zdrowa to taka, w której znajduje się jak najwięcej najzdrowszych produktów spożywczych: owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów i nasion, produktów pełnoziarnistych, mleka, produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ryb, produktów obfitujących w kwasy omega-3 i błonnik. Natomiast zła dieta zbudowana jest głównie z żywności wysoko przetworzonej, przetworów mięsnych, produktów zawierających tłuszcze trans, cukier i sól, napojów słodzonych cukrem. Biorąc pod uwagę te kryteria, nie dziwi fakt, że wygrywają jedne z najbiedniejszych państw na świecie. W tym kontekście słabo wypadają Stany Zjednoczone, w których podstawą codziennego jadłospisu są produkty typu fast food.

Reklama

A kto według badaczy najmniej zdrowo się odżywia? Wcale nie Amerykanie, lecz Ormianie, Węgrzy i Belgowie. Na czwartym miejscu znaleźli się Czesi, a następnie mieszkańcy: Kazachstanu, Białorusi, Argentyny, Turkmenistanu, Mongolii i Słowacji.

Natomiast kraje z najzdrowszą dietą to w kolejności: 1. Czad, Sierra Leone, 3. Mali, 4. Gambia, 5. Uganda, 6. Ghana, 7. Wybrzeże Kości Słoniowej, 8. Senegal, 9. Izrael, 10. Somalia.

Z badania, którego wyniki zostały opublikowane na lamach "The Lancet Global Health", płynie jeszcze jeden ciekawy wniosek. Otóż zdrowszą dietę mają kobiety niż mężczyźni oraz osoby starze w porównaniu z młodszymi.