Przyczyny zakwaszenia organizmu
Główną przyczyną wzrostu stężenia kwasów w ciele człowieka jest nadmierna podaż produktów kwasotwórczych, takich jak białko pochodzenia zwierzęcego, węglowodany, alkohol, czarna herbata oraz kawa. Ryzyko zakwaszenia organizmu jest większe, gdy jadłospis jest jednocześnie ubogi w owoce i warzywa, czyli produkty alkaliczne, przeciwdziałające zakwaszeniu.
Zbyt wysoki poziom kwasów jest często wynikiem siedzącego trybu życia lub – paradoksalnie – zbyt intensywnych ćwiczeń, stresu, niskiego spożycia płynów oraz niezdrowego odchudzania (np. stosowania diety proteinowej, bogatej w mięso, ubogiej w warzywa).
Jak objawia się zakwaszenie organizmu?
Nadmiar kwasów w ciele ma wpływ na cały organizm. Najbardziej uciążliwym symptomem zakwaszenia jest brak energii i ciągłe uczucie zmęczenia, które sprawia, że wykonywanie nawet najprostszych czynności urasta do rangi wyzwania. Przykrym objawem zakwaszenia organizmu jest także niestrawność. Dyspepsja wyraźnie obniża jakość życia i odbiera przyjemność jedzenia – świadomość czekających nas wzdęć i zaparć skutecznie zmniejsza apetyt, zwłaszcza gdy niestrawności towarzyszy przykry smak w ustach.
Do symptomów zakwaszenia organizmu zaliczają się również objawy ze strony układu nerwowego: zawroty i bóle głowy, mroczki przed oczami; niezdrowy wygląd (łamliwe paznokcie, wypadające nadmiernie włosy, cienie pod oczami, nasilony cellulit, trądzik, utrata jędrności skóry) oraz przyspieszenie tempa procesów starzenia się organizmu.
Im dłużej w organizmie utrzymuje się stan zakwaszenia, tym większe jest ryzyko rozwoju nadwagi, zwyrodnienia stawów, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, a nawet chorób nowotworowych.
Jak zwalczyć zakwaszenie organizmu?
- Najlepszą metodą przeciwdziałania zakwaszeniu organizmu jest jego odkwaszanie za pomocą zmiany sposobu odżywiania. Od czego zacząć?
- Należy ograniczyć spożycie mięsa do 2-3 porcji w tygodniu. Czasami można zastąpić mięso rybą.
- Podaż wody nie powinna być mniejsza niż 2-3 litry dziennie.
- Każdego dnia należy spożyć trzy porcje owoców i pięć porcji warzyw. Owoców nie należy jeść wieczorem.
- Smażenie potraw sprzyja zakwaszeniu organizmu, dlatego warto postawić na inne techniki obróbki cieplnej żywności, na przykład pieczenie lub gotowanie na parze.
- Konieczne jest ograniczenie ilości soli i cukru w diecie (najlepiej do zera!).
- Do momentu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej wskazane jest wyeliminowanie z jadłospisu kawy, alkoholu i czarnej herbaty.
- Zaleca się spożywanie produktów surowych.
- Udział produktów kwasowych w diecie nie powinien przekraczać 20-25%.
Efekty modyfikacji diety będą optymalne, gdy towarzyszyć będą im regularne ćwiczenia fizyczne o umiarkowanym stopniu natężenia. Nie warto się przemęczać – lepszy rezultat przyniosą długie spacery, pływanie i jogging 2-3 razy w tygodniu.
W trakcie posiłku rzadko zastanawiamy się nad jego wpływem na nasz organizm. Rozważania tego typu ograniczają się zwykle do orientacyjnego liczenia kalorii w spożywanym daniu – niewiele osób analizuje skład pokarmów pod kątem ich oddziaływania na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W obliczu problemów zdrowotnych o niewyjaśnionej etiologii warto jednak pokusić się o taki wysiłek i przeanalizować swoją dietę.