Większość osób kontynuuje biesiadowanie mimo uczucia sytości i nasilających się wzdęć brzucha. Sygnałem do zakończenia uczty są dla nich tylko wyraźnie uciążliwe objawy: dyskomfort, ból brzucha lub nudności, wskazujące na niestrawność (tzw. dyspepsja).

Objawy dyspepsji czynnościowej

Niestrawność może mieć różne przyczyny. Jeśli dyspepsja pojawia się w wyniku nadwrażliwości żołądka, spożycia nieświeżych pokarmów lub zjedzenia nadmiernej ilości jedzenia, mamy do czynienia z tak zwaną dyspepsją czynnościową. Głównym objawem niestrawności jest w tym przypadku uczucie pełności w brzuchu i towarzyszące mu wrażenie długotrwałego zalegania jedzenia po posiłku. Osoby doświadczające dyspepsji czynnościowej odczuwają dyskomfort w obrębie nadbrzusza tylko w niewielkim stopniu.

Pojawienie się przykrych objawów niestrawności powinno być sygnałem do wprowadzenia zmian do sposobu odżywiania. Aby „odciążyć” nieco żołądek, należy odstawić smażone dania, pikantne potrawy, rośliny strączkowe, napoje gazowane i tłuste mięso. Posiłki powinny być niewielkie objętościowo i spożywane w wolnym tempie, a kolację należy spożyć najpóźniej trzy godziny przed położeniem się do łóżka.

Jak skutecznie leczyć niestrawność?

Modyfikacja diety po świątecznym przejedzeniu zwykle wystarczy do zwalczenia uciążliwych objawów dyspepsji. Czasami konieczne jest jednak zastosowanie także innych metod walki z niestrawnością, na przykład ziół. Jakie zioła pomagają unormować pracę przewodu trawiennego?

- Mięta pieprzowa – dzięki właściwościom rozkurczającym, krople miętowe i napar z liści mięty pomagają zwalczyć ból brzucha po spożyciu ciężkostrawnych dań.

- Kminek zwyczajny – działa wiatropędnie i przeciwskurczowo, ponadto pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Kminek można spożywać w formie naparu lub jako przyprawę do ciężkostrawnych, tłustych potraw.

- Melisa lekarska – napar z melisy łagodzi problemy żołądkowe – duża w tym zasługa właściwości uspokajających tego zioła.

Środki farmakologiczne w leczeniu dyspepsji

Jeśli mimo przejścia na dietę lekkostrawną i zastosowania ziół usprawniający pracę układu pokarmowego problem niestrawności nie znika, warto rozważyć leczenie farmakologiczne. W łagodzeniu objawów dyspepsji pomocne są: leki ograniczające wydzielanie kwasu solnego, leki zobojętniające, blokery receptorów histaminowych, prokinetyki, czyli leki neurohormonalne przyspieszające wydalanie, oraz środki przeciwdepresyjne. Warto podkreślić, że niektóre specyfiki, na przykład leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego, mogą być przyjmowane przez długi czas, podczas gdy inne (prokinetyki, leki przeciwdepresyjne) można stosować tylko okazjonalnie.

Niestrawność wynikająca z przejedzenia może ustąpić samoistnie, choć w celu przyspieszenia poprawy samopoczucia warto skorzystać z diety lekkostrawnej i ziół na trawienie. Nie zapominajmy jednak, że dla naszego organizmu najbardziej korzystne jest niedopuszczenie do wystąpienia dyspepsji. Dlatego też, zanim sięgniemy po kolejną porcję ciasta, pasztetu lub sałatki obficie doprawionej majonezem, zastanówmy się, czy warto narażać się na ból brzucha, wzdęcia, dyskomfort i nudności. Przed zjedzeniem kolejnej potrawy zróbmy sobie przerwę na rozmowę z kuzynem lub spacer – dając żołądkowi czas na przetrawienie spożytych wcześniej pokarmów, możemy uchronić się przed niestrawnością.

ABCZdrowie.pl