Już wcześniejsze badania naukowe dowodziły, że czekolada korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Tym razem uczeni z Louisiana State University zaobserwowali, że zawarte w czekoladzie kakao wchodzi w interakcję z bakteriami żołądkowymi i pod ich wpływem zmienia się w... "lek" obniżający ciśnienie krwi.
Naukowcy tłumaczą, że znajdujące się w żołądku dobre bakterie tj. Bifidobacterium i bakterie kwasu mlekowego, reagują na ciemną czekoladę tak, że tworzą związki, które działają przeciwzapalnie. Poza tym samo kakao zawiera flawonoidy, tj. epikatechiny i katechiny, które zwalczają wolne rodniki, rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy i w efekcie zawałowi i udarowi. Dlatego w ramach profilaktyki chorób serca warto od czasu do czasu zjeść ciemną czekoladę.
Wyniki badań zostały przedstawione na dorocznym spotkaniu American Chemical Society w Teksasie.