10 sposobów, jak uchronić się przed rakiem
1 Jak donosi amerykańskie wydanie magazynu "Men's Health", badania prowadzone na uniwersytecie w Vermont potwierdziły, że mężczyźni uprawiający sport są mają o 68 proc. mniejsze ryzyko zapadnięcia na nowotwór płuc i o 38 proc. rzadziej dopada ich rak jelita grubego - oczywiście w porównaniu do mężczyzn, którzy aktywność fizyczną ograniczają do wciskania przycisków na pilocie od telewizora
Shutterstock
2 Posmażony chrupiący boczek, najlepiej w jajeczniczce - zapomnij o tym, jeśli zdrowie ci miłe. Wystarczy, że zjesz smażoną potrawę raz w tygodniu, a zwiększasz ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o 37 procent. Wszystko dlatego, że rozgrzany olej zawiera szereg substancji kancerogennych
Shutterstock
3 Nauka wciąż bada interesujące właściwości granatów, a owoce te nie przestają zadziwiać uczonych. Niedawno naukowcy z uniwersytetu w Wisconsin zauważyli, że sok z granatów może powstrzymywać rozrost nowotworu płuc. Wcześniejsze badania na myszach potwierdziły, że substancje obecne w soku z granatów ułatwiają organizmowi walkę z rakiem prostaty. Jakie to substancje? Przede wszystkim polifenole i izoflawony
Shutterstock
4 "Szacuje się, że co drugi przypadek nowotworu można wyleczyć dzięki wczesnej diagnozie" - twierdzi dr Chris Wild, ekspert WHO i dyrektor Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami (IARC). Może więc warto robić sobie regularne "przeglądy" u lekarza?
Shutterstock
5 Zasiedziałeś się przed monitorem? Jak tylko skończysz czytać ten tekst, wstań i zafunduj sobie małą przebieżkę po okolicy, po biurze, po schodach. Badania prowadzone tylko na amerykańskich pacjentach wykazały, że brak ruchu odpowiada za ponad 90 tysięcy przypadków zachorowania na nowotwory rocznie. Tak szacuje Amerykański Instytut Badań nad Rakiem
Shutterstock
6 Koktajl z jagód na rozpoczęcie dnia to naprawdę dobry pomysł. Zwłaszcza, że te leśne owoce są bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty), substancje zwalczające wolne rodniki i chroniące organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych
Shutterstock
7 Nawet chrapanie ma związek z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka. Podczas chrapania spada poziom tlenu w organizmie, co sprzyja rozrostowi małych, początkowo niegroźnych guzów nowotworowych, w poważniejsze i groźniejsze formy. Jeśli chrapiesz, idź z tym do lekarza. Zadbasz nie tylko o własne zdrowie, ale i o spokojny sen domowników.
Shutterstock
8 Interesujące wyniki badań opublikował niedawno magazyn "American Journal of Clinical Nutrition". Wynika z nich, że osoby regularnie przyjmujące witaminę D obniżają ryzyko zachorowania na raka aż o 77 procent. Zamiast sięgać po suplementy diety, można oczywiście skorzystać z naturalnego źródła witaminy D, jakim są promienie słoneczne. Należy jednak pamiętać o olejku do opalania z odpowiednim filtrem, bo inny groźny nowotwór - czerniak, czyli rak skóry - nie śpi
Shutterstock
9 Naukowcy z uniwersytetu Harvarda zalecają panom trzy orzechy brazylijskie dziennie, co zapewnia wystarczającą dawkę selenu, by obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o połowę - informuje amerykańskie wydanie magazynu "Men's Helath". W Polsce trudno o orzechy brazylijskie, dlatego można zmodyfikować nieco zalecenia amerykańskich lekarzy i sięgnąć po zwykłe orzeszki (oby nie prażone w tłuszczu) lub po pestki słonecznika lub dyni. Są one również bogate w selen oraz w inne cenne dla zdrowia pierwiastki
Shutterstock
10 Włącz do swojej diety produkty bogate w błonnik, jak choćby fasola czy kiełki. Substancja ta wymiata toksyny z organizmu i - co potwierdziły wyniki badań opublikowane w magazynie "Clinical Nutrition" - zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór nerek
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Komentarze(15)
Pokaż:
a witamina B-17 [amigdalina] - choćby w pestkach owoców [morele, jabłka] - lek ci to skuteczny czy szarlataneria
Witaminy to nie leki, gdybyśmy jak kiedyś odżywiali się poprawnie produktami, które zawierają wymagane dla organizmu witaminy i składniki mineralne, nie było by tego tzw. "wzrostu zachorowań na raka", a przede wszystkim B17, które firmy farmaucetyczne nazwały trucizną, aby inne firmy farmaceutyczne zarabiały na sztucznych witaminach i innych, oraz kosztownych terapiach (chemią czy innych).
Jesli nie włączysz mózgu to kartele farmaceutyczne najpierw wydrenują ci kieszeń a potem pochowają, w świetle prawa oczywiście no i ogólnego trendu szyderczo-wyśmiewczego czego przykładem jest właśnie to hasło "co ... raka chcesz "leczyć" witaminą"... ale na szczęście każdy ma możliwość wyboru i spróbowania czy rzeczywiście te pestki moreli czy śliwek cię otrują. A potem wyciągnij wnioski ... jeszcze spoglądając jakich reklam w TV jest najwięcej (leki i różne sztuczne suplementy).