Zapobiega otyłości, chroni przed cukrzycą typu 2 – tak zalety czekolady zachwalają uczeni na łamach magazynu "Agricultural and Food Chemistry". Ale co istotne i co trzeba podkreślić na wstępie, naukowcy zalecają wyłącznie gorzką czekoladę, z uwagi na jej niższą zawartość cukru i wyższą zawartość kakao. Bo o ten składnik tutaj chodzi.

Reklama

Kakao to świetne źródło przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się komórek. A do tego – jak pokazały badania przeprowadzone na myszach – chroni przed przybieraniem na wadze i obniża poziom cukru we krwi. Poza tym gryzonie karmione kakao wykazywały większą tolerancję glukozy, co zdaniem naukowców pomaga uchronić się przez cukrzycą typu 2.

Na tym nie koniec zalet gorzkiej czekolady. Naukowcy dokładają jeszcze jedną – twierdzą, że również wzmacnia serce.

Tajemnica dobroczynnego działania kakao na organizm według amerykańskich badaczy leży wewnątrz człowieka. Odkryli, że "dobre" drobnoustroje zamieszkujące jelita, bifidobakterie i bakterie mlekowe bardzo lubią czekoladę. Kiedy my zjadamy czekoladę, one częstują się nią również, z tym że bakterie zaczynają wówczas produkować substancje działające przeciwzapalnie, chroniące serce i inne ważne organy.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>