Uczeni z McGill University w Montrealu zaprezentowali na łamach "Appetite" wyniki swoich badań z udziałem 150 czteroletnich dzieci, które podczas eksperymentów miały możliwość wybierania przekąsek. Dodatkowo matki małych wolontariuszy wypełniały specjalne kwestionariusze dotyczące ich nawyków żywieniowych.
Okazało się, że dziewczynki chętniej objadają się słodkościami niż chłopcy, gdyż mają wariant lub allele genu odpowiedzialny za odczuwanie większej przyjemności z jedzenia łakoci - wpływa on na wydzielanie dopaminy - tzw. hormonu przyjemności i nagrody. Według kanadyjskich naukowców obecność tego genu może nawet usprawiedliwić otyłość u wielu kobiet.
Kanadyjscy naukowcy twierdzą, że epidemia otyłości ma związek z pewnymi predyspozycjami genetycznymi do jedzenia słodkości, zajadaniem stresu i sięganiem po tuczące przekąski, by poprawić sobie samopoczucie.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>