- Jednym z czynników budujących odporność jest odpowiednia dieta bogata w mikroelementy i witaminy, a ich źródłem są owoce i warzywa - mówi dietetyk Joanna Sobczak. Doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, które będą stymulowały układ immunologiczny są ryby. W diecie nie może zbraknąć nabiału i pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak ciemne pieczywo czy grube kasze. 

Joanna Sobczak dodaje, że kiedy dopadnie nas przeziębienie warto skorzystać z domowych sprawdzonych sposobów kuracji. Niezawodny jest czosnek i miód, bo działają bakteriobójczo. Odporność podnosi też witamina C. Jej źródłem są warzywa i owoce: papryka, brukselka, kapusta czy cytryna. 

Warto też pamiętać o codziennej porcji ruchu na świeżym powietrzu, bo aktywność fizyczna wzmacnia odporność. Podobnie jak wysypianie się, odpoczynek i relaks.